reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Lucy má problém se svým solárním panelem

20.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Sonda Lucy má problém se svým solárním panelem
NASA hlásí, že sonda Lucy je celkově funkční a může pokračovat ve své misi, nicméně bude třeba řešit problém s jedním z jejích rozkládacích solárních panelů, které jsou navrženy tak, aby dokázaly poskytnout dost energie i daleko od Slunce.
Sonda Lucy nedávno odstartovala na svou cestu k tělesům nacházejícím se ve 4. a 5. libračním bodě dráze planety Jupiter a ta známe obecně jako Trojány. A vzhledem k tomu, že na úrovni Jupiteru může sonda očekávat, že na její povrch budou dopadat jen cca 3 procenta záření a energie ve srovnání s dráhou Země, potřebuje dva skutečně obrovské solární panely s průměrem přes sedm metrů, jejichž velikost asi nejlépe ukáže následující obrázek. 
 
 
Následující krátké video zase ukazuje oddělení sondy od druhého stupně rakety Atlas V a právě i rozevření vějířovitých solárních panelů. Je tak zřejmé, že tu musí být i nějaký mechanismus, který rozevřené panely zajistí a vypadá to, že tento mechanismus správně fungoval jen u jednoho panelu. 
 
 
NASA ovšem označuje Lucy za celkově funkční a schopnou pokračovat v misi, přičemž oba panely dle telemetrie dodávají energii a palubní baterie se dobíjí. Dozvídáme se přitom, že jeden z panelů nemusí být "plně uzamknut" v otevřené poloze a je otázka, co to konkrétně znamená. Nicméně dle sdělení NASA ještě nemůžeme mluvit o plném rozevření solárních panelů sondy Lucy, jak uvádí zpráva ze 17. října. 
 
Nejnovější informace ze včerejšího dne už ovšem tvrdí, že jeden z panelů zůstal částečně nerozevřený, čili nejde pouze o jeho uzamknutí. NASA nyní zkoumá dostupná data, aby posoudila tento problém, ovšem hlásí, že panel poskytuje jen o trošku nižší výkon oproti předpokladům, takže je zřejmé, že se nezasekl na půli cesty, přičemž i v aktuálním stavu by energie měla stačit pro pokračování mise. 
 
Včera už Lucy měla přejít z nouzového do letového režimu, v němž má sama vyšší autonomii, která bude časem už nutná, jak se sonda bude vzdalovat od Země. Zkoumání problémového panelu bude pokračovat a první pokus o jeho plné rozevření a zajištění proběhne nejdříve na konci příštího týdne. V ostatních ohledech pokračuje mise podle plánu, a to až na přípravu přístrojové platformy, což NASA zatím odkládá, neboť dříve chce vyřešit problém s panelem.  


reklama