reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda OSIRIS-REx nabrala velké množství vzorku, materiál ale vypadává

25.10.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Sonda OSIRIS-REx nabrala velké množství vzorku, materiál ale vypadává
NASA vypravila sondu OSIRIS-REx na dalekou cestu k asteroidu Bennu před několika lety, nedávno se sondě s pomocí robotické paže podařilo získat vzorky z povrchu. Podle NASA by materiálu mělo být dostatek, řešit musí ale i problém s vypadáváním. 
Sonda OSIRIS-REx do vesmíru odstartovala v roce 2016 a vydala se na dalekou cestu k asteroidu Bennu, kolem něhož se od konce roku 2018 pohybuje. Tento týden se jí povedlo provést manévr, při němž se přiblížila k povrchu asteroidu a pomocí robotické paže TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) odebrala vzorek materiálu, který má být odeslán v návratové kapsli k prozkoumání zpět na Zemi. Nyní to vypadá, že akce byla úspěšná a sondě se podařilo nabrat několikanásobně více horniny než plánované minimum 60 gramů. 
 
Tým vědců prozkoumal pořízené snímky odběrné hlavice TAGSAM a sdělil, že získané množství je více než dostatečné a sonda je v dobrém stavu. Zjistili ale také, že některé menší kousky nabraného materiálu z OSIRIS-REx vypadávají. Je totiž možné, že větší kusy horniny v přeplněné hlavici nadzvedly klapku, která drží odběrné zařízení uzavřené, a drobné kameny tak sonda ztrácí do vesmíru. Pořízené fotografie, na kterých jsou vidět malé částečky, jež pomalu unikají, zveřejnila NASA i na Twitteru. 
 
 
Podle přidruženého administrátora NASA Thomase Zurbuchena ale není tato ztráta materiálu žádný tragický problém. Tým si pouze bude muset pospíšit, aby vzorek bezpečně uložil do návratového pouzdra, co nejdříve to bude možné. Dle jeho dalších slov je NASA nadšená, že vidí takové množství cenné odebrané horniny, která bude inspirací pro vědu ještě několik desetiletí od tohoto okamžiku. 
 
Vedoucí výzkumného týmu Dante Lauretta je ztrátou hmotnosti znepokojen, plány se sondou OSIRIS-REx už byly upraveny tak, aby vzorky byly zapouzdřeny co nejrychleji a také co nejopatrněji. NASA například kvůli zvýšené možnosti ztráty zrušila plánované měření pro určení hmotnosti vzorku, při kterém by se odběrová hlavice musela zatočit. Nekonal se ani brzdný manévr s motory, aby se zamezilo jakémukoliv zbytečnému pohybu sondy. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama