reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony uvedlo dron Airpeak S1 pro profesionály

12.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Sony uvedlo dron Airpeak S1 pro profesionály
Dlouho očekávaný dron Sony Airpeak S1 pro profesionály je tady. Novinka by měla nabídnout velmi dobrou odolnost vůči silnému větru, nechybí ani mnoho pomocných senzorů a podpora těžkých full frame fotoaparátů.
V listopadu loňského roku jsme se dozvěděli, že Sony chystá nový profesionální dron pod značkou Airpeak. Nyní se tak děje a na trh pomalu přichází Airpeak S1. Ten si má poradit i s těžkými full frame fotoaparáty, podporovat má např. řadu Sony A7S, A7R, A9 i nový model Alpha 1 a kameru FX3.
 
Sony Airpeak S1
 
Dron vyvine maximální rychlost 90 km/h, velmi odolný má být i vůči silnému větru a testováním v aerodynamickém tunelu ověřili, že zvládne fungovat i při rychlosti větru 20 m/s (72 km/h). Má 17" lopatky a technologie ESC (Electric Speed Controller) pomáhá udržet dron stabilně ve vzduchu. Tomu pomáhá i 5 pomocných senzorů, které spolu s Vision Sensing Processor a příslušnými algoritmy zajišťuje rychlé zpracování dat a co nejpřesnější odhad pozice dronu a jeho orientaci v prostoru. Pohybu dronu pomáhá i IMU (Inertial Measurement Unit), která bere do úvahy směr, tlak a pomáhá si i infračerveným snímáním (viz výše zmíněné pomocné senzory).
 
Sony Airpeak S1
 
Fungovat tak má i tehdy, když má slabší nebo žádný signál z GNSS, např. v interiérech, pod mosty a podobně. Na základě senzorů dokáže automaticky zabrzdit, aby předešel kolizi. Ovládání je možné pomocí aplikace Airpeak Flight, která bude k dispozici pro systém Apple iOS a iPadOS (zajímavé, že není k dispozici Android, na kterém běží profesionální telefony jako Xperia Pro).
 
Sony Airpeak S1
 
Podporována je funkce ovládání pomocí dvou ovladačů zároveň, kdy jeden operátor může ovládat kameru s gimbalem, zatímco druhý ovládá samotný pohyb dronu. Podporován je režim FPV s kamerou na přídi. K dispozici je také webová aplikace Airpeak Base, která dovoluje správu zařízení, vytváření letových plánů, práci se záznamy letu a další funkce. Jednou z funkcí je i možnost uložit si trasu a tu pak nechat dron zopakovat.
 
Sony Airpeak S1
 
Poněvadž jde o profesionální vybavení, rozhodně nepřekvapí dosti vysoká cena. Ta činí 9000 USD. Zahrnuje dron, dvě sady lopatek, dva akumulátory, nabíječku a ovladač. Gimbal a fotoaparát/kameru je už nutné dokoupit zvlášť. V prodeji bude od podzimu.
 
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama