reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony zpřístupní na PS4 hry z PS2

20.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Sony zpřístupní na PS4 hry z PS2
Zatímco Sony už dříve oznámilo, že podpora her pro konzoli PS3 na nejnovější PS4 je komplikovaná a nedočkáme se jí, nyní slíbila něco jiného, a to podporu her ze starší PS2 na PS4. I to je tedy dobrá zpráva z jednoho prostého důvodu.
Konzole PlayStation 2 byla totiž v celé řadě nejúspěšnější a vytvořeno pro ni bylo mnoho klasických her, které si tak nyní budou moci zahrát i majitelé PlayStation 4. Zpětnou kompatibilitu her pro PS2 i PS1 ostatně umožnila i PS3, a to díky speciálnímu čipu, na němž tyto hry běžely. Ovšem s uvedením tenké verze PS3 se tato podpora vytratila a Sony namísto toho nabídlo některé předělané starší tituly, které byly portovány pro PS3.





Nedávno však Microsoft slíbil, že na Xbox One budou k dispozici i tituly určené původně starší Xbox 360. Oči veřejnosti se tak přirozeně obrátily na společnost Sony, která však uvedla, že nic takového nechystá a namísto zpětné kompatibility se zaměří na nové funkce jako Shareplay, Suspend/Resume nebo Play as you Download.





S příchodem nové PS4 společnost Sony slíbila, že různé klasické hry pro starší konzole budou k dispozici, ale pouze prostřednictvím streamovací služby PlayStation Now, a to samozřejmě za poplatek. Nejednou také sdělila, že i když je zpětná kompatibilita se staršími hrami často vyžadovaná, ve skutečnosti ji málokdo využíval (tedy v případě původní PS3 a her pro PS2 či 1).

Nicméně dnes Sony obrací a prostřednictvím médií slibuje, že vytvoří jistou emulaci her pro PS2 na konzoli PS4. Mluvčí firmy konkrétně řekl, že firma "pracuje na využití emulační technologie, aby zpřístupnila hry pro PS2 na aktuální generaci konzole". Více to ovšem nerozvedl.

Dle serveru Eurogamer již potřebný emulátor existuje, neboť se objevily přinejmenším už čtyři hry, které jsou určeny pro PS4, ale přitom pracují právě pod softwarovým emulátorem PS2. Jde o hry Super Star Wars, Star Wars: Jedi Starfighter, Star Wars: Racer Revenge a Star Wars: Bounty Hunter. Pod PS4 prý dokonce pracují rychleji a ve vyšším rozlišení s kvalitnějším 3D renderingem a jinak to jsou stejné hry, které tak mají stejné textury, apod.

Otázka tedy je, jakým způsobem Sony umožní hraní emulovaných her, čili zda majitelé původních titulů pro PS2 dostanou možnost si je zahrát zdarma, nebo tyto tituly přijdou na trh s emulátorem a každý si je bude muset znovu pořídit, i když třeba za výhodnou cenu. To se ještě uvidí.

Zdroj: Hexus.net
reklama