reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony zveřejnilo poslední detaily o PlayStationu 5 před uvedením na trh

10.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Sony zveřejnilo poslední detaily o PlayStationu 5 před uvedením na trh
Sony krátce před uvedením PlayStationu 5 na trh zveřejnilo velký seznam a odpovědí, které fanoušky často zajímají. Dozvíme se v něm o podpoře 8K rozlišení nebo hraní z externího disku, ale také o zajímavé novince pro PS4.
PlayStation 5 vstoupí do amerických obchodů již za dva dny. Sony proto na svém blogu zveřejnilo FAQ – seznam častých otázek a odpovědí, které se týkají dlouho očekávané herní konzole. V některých odpovědích výrobce potvrdil, o čem se v souvislosti s PS5 spekulovalo, ale zatím jsme to neměli potvrzeno černé na bílém. Vybrali jsme některé informace, které by vás mohly zajímat.

 

Druhý život pro PlayStation 4


 
Velká část zájemců o PS5 přejde na novou generace konzole z PS4. Starší model nejspíš plánují prodat, nebo se jej zbavit jiným způsobem. Sony ovšem přináší ještě jedno možné využití pro PS4. Aktualizovaná funkce Remote Play, která dosud umožňovala přístup k PS4 z počítače nebo mobilního zařízení, nyní nabízí přístup k jiným konzolím z vaší PS4. Nabízí se tedy možnost streamovat hry z PS5 do PS4 v rozlišení Full HD. Novou konzoli si můžete umístit do obýváku, zatímco starší přesunete do ložnice nebo dětského pokoje. PS4 k tomuto účelu vlastně ani nepotřebujete, neboť streamování her z PS5 podporuje i aplikace Remote Play pro další platformy včetně Windows, Androidu a iOS.

 

Z externího disku jen některé hry

 
Sony upozornilo, že hry vytvořené pro PS5 lze spouštět pouze z interního úložiště. Nebude tedy možné šetřit místo tak, že k PS5 připojíte externí disk s hrami. Budoucí aktualizace firmwaru by měla umožnit hry pro PS5 alespoň ukládat na externí disk. To ovšem neplatí pro hry z PS4, které bude možné hned od začátku ukládat i hrát z kompatibilního úložiště připojeného přes USB. Nadále platí, že možnost upgradu interní jednotky M.2 SSD bude dostupná až později. Sony teprve zveřejní minimální specifikace pro SSD, proto důrazně doporučuje uživatelům s nákupem vyčkat.

 

8K až později, o Dolby Vision ani slovo

 
PlayStation 5 bude sice možné hned od počátku připojit k 8K displeji, ale nativní výstup v tomto rozlišení začne konzole podporovat až později po aktualizaci. Vzhledem k tomu, že levnější 8K TV se na trhu teprve začínají objevovat, by to nemusel být zase takový problém. FAQ potvrzují podporu HDR10, ale vůbec se nezmiňují o Dolby Vision ani HDR10+. Marně byste hledali také podporu prostorových formátů zvuku DTS:X a Dolby Atmos. Na druhou stranu Sony přidá vlastní engine Tempest 3D AudioTech, který přidá efekt prostoru i hrám s jednokanálovým zvukem.
 

Další střípky o PlayStationu 5

  • Sony zatím přímo nepotvrdilo, že by konzoli plánovalo i v jiných barevných variantách. Ovladače DualSense ovšem budou později dostupné v dalších provedeních.
  • Hry pro PS5 nebudou mít žádná regionální omezení.
  • Dema a bety her pro PS4 nebudou většinou fungovat na PS5.
  • PS5 automaticky nahrává posledních 60 minut hry v 1080p. Záznam ve 4K lze aktivovat ručně.
  • PS5 podporuje klávesnici i myš, ale záleží na vývojáři hry, zda tuto možnost ovládání povolí ve svém titulu.
  • Vývojář může ve svých hrách povolit či zakázat přenos uloženého herního postupu při přechodu z PS4 na PS5.
  • PS5 nebude podporovat 3D filmy na Blu-ray discích.
  • Operační systém v PS5 neobsahuje samostatný internetový prohlížeč. Zpočátku nebudou dostupné složky ani motivy pro změnu vzhledu.


reklama