reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX by se v létě mohlo pokusit o přistání horního stupně Falconu Heavy

3.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX by se v létě mohlo pokusit o přistání horního stupně Falconu Heavy
Termín startu rakety Falcon Heavy se neustále mění kvůli nacházení nových komplikací. Nyní se ale zdá, že by to raketa do léta mohla stihnout. Při demo letu by dokonce mohl být zachráněn i horní stupeň rakety.
Společnosti SpaceX se nedávno podařil historický kousek. V pátek totiž poprvé úspěšně startoval a přistával již jednou použitý první stupeň rakety Falcon 9. Elon Musk je na svou společnost náležitě pyšný a zveřejnil na Twitteru informaci o plánovaném startu Falcon Heavy. Ta by měla poprvé letět už v pozdější části letošního léta. Při demo letu této velké rakety by se SpaceX mohlo pokusit o zachránění horního stupně rakety.

Start rakety Falcon Heavy se zdá jako prokletý, protože se už několikrát oddaloval. V současné době Elon Musk plánuje start už toto léto, velká raketa se však musí na svou cestu dobře připravit. Falcon Heavy bude schopná dopravit na nízkou orbitu až 60 tun, slavnému Saturnu V se však v nosnosti nevyrovná.





Elon Musk si je však vědom, že přistání horního stupně Falconu Heavy se snadněji řekne, než udělá. Společnosti se bude muset nejdřív povést úspěšně odstartovat, Falcon Heavy bude mít na rozdíl od Falconu 9 ještě dvě přídavné části na bocích, díky kterým se právě zvýší nosnost rakety.

Samo SpaceX potvrzuje, že přejít z rakety s jedním jádrem na stroj se třemi je neuvěřitelně obtížné. I proto se start odsouval a i nyní se může stát, že Falcon Heavy v létě ještě neodstartuje. Vždy je lepší start odsunout a počkat, než bude systém opravdu připravený, než riskovat nehodu. Toho si je vědom i cílevědomý Elon Musk. K pokusu o záchranu horního stupně Falcon Heavy sám dodal, že šance na úspěch jsou nízké, ale stálo by to za zkoušku.

Opětovné použití stupňů raket SpaceX je důležité pro systém, který plánuje Elon Musk používat ke kolonizaci Marsu. Interplanetary Transport System je však ještě poměrně daleko od své realizace, nyní se SpaceX zaměřuje ještě na Falcon 9. Společnost cílí i na to, aby bylo možné s již použitou raketou odstartovat do 24 hodin po jejím prvním letu, v plánu je také zachránění druhého stupně Falconu 9.

Zdroj: engadget.com
reklama