reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX chce 18. února provést zásobovací misi ISS

10.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX chce 18. února provést zásobovací misi ISS
Starty společnosti SpaceX už se opět rozjíždějí a po prvním úspěšném pokusu má následovat další mise. Ta je naplánována na 18. února a Falcon 9 bude mít tentokrát za úkol provést zásobování Mezinárodní vesmírné stanice.
Soukromá společnost Elona Muska se už vrací do svých starých kolejí, které chce ale ještě letos překonat. Úspěšně zvládla již jeden start po dlouhé pauze, které byla způsobená nehodou v září loňského roku. Když se tento milník povedlo překlenout, SpaceX už hledí do budoucna. Kromě toho, že chce společnost už tento rok zvýšit kadenci startů tak, aby byla vypuštěna jedna raketa přibližně co dva nebo tři týdny, plánuje letošní druhou misi. Termín startu Falconu 9 byl určen na sobotu 18. února.

Tato mise bude sloužit jako zásobovací let pro Mezinárodní vesmírnou stanici. Při misi bude použita raketa Falcon 9 a náklad bude následně na ISS dopraven kosmickou lodí Dragon. Falcon 9 však nebude startovat z letecké základny Vandenberg v Kalifornii, jako tomu bylo u letošního prvního startu SpaceX. Tato mise bude pro změnu zahájena v Kennedyho vesmírném středisku, a to konkrétně ze startovací plošiny LC-39A. Jedná se o první start SpaceX z tohoto místa.





Tato startovací plošina byla vybrána z toho důvodu, že jejich původní místo ve vesmírném středisku na Mysu Canaveral se ještě stále nachází ve fázi oprav. To vše jsou ještě dopady nešťastného zářijového incidentu. Pro novou startovací plošinu jsou tedy plánovány i další starty. SpaceX by následně měla do vesmíru vynést satelit Echostar, se kterým by měl Falcon 9 startovat někdy na konci února.

Balíček, který bude 18. února na ISS vyslaný, bude obsahovat zásoby pro astronauty, ale také nejrůznější zařízení, jako je například přístroj pro sledování ozonové vrstvy z Mezinárodní vesmírné stanice.

SpaceX se nyní také bude snažit využívat ke startu Falcony 9, které už se z vesmíru jednou vrátily. Právě opětovné používání raket pomůže společnosti získat velké finanční výhody, protože náklady na vypravení každé další rakety se značně sníží. Proto se Elon Musk snaží už na jednou použitých motorech provádět zážehové testy a připravovat je k dalšímu startu. Zásobovací let 18. února na Mezinárodní vesmírnou stanici ale ještě se "starým" Falconem 9 prováděn nebude.

Zdroj: engadget.com
reklama