reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX se poprvé povedlo vypustit již jednou použitou loď Dragon

4.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX se poprvé povedlo vypustit již jednou použitou loď Dragon
Nedávný start Falconu 9 bylo opět možné sledovat živě. Nyní se ale jednalo o překročení dalšího milníku. Na palubě rakety se totiž nacházela již jednou použitá kosmická loď Dragon a vypuštěna byla úspěšně.
O kosmické společnosti, kterou založil Elon Musk, se v poslední době mluví nemálo, protože v oblasti kosmického průmyslu dělá velké pokroky. SpaceX si mnoho lidí spojí s cílem opětovně používat kosmické lodě a rakety, které létají do vesmíru a vynášejí náklady pro Mezinárodní vesmírnou stanici či vypouštějí různé satelity. S raketou Falcon 9 už se Elonu Muskovi úspěch podařil a již jednou použitý první stupeň tento rok úspěšné vzlétl a přistál na plovoucí plošině. Tento mistrovský kousek se SpaceX povedl v poslední březnový den, což bylo rok poté, kdy tento konkrétní první stupeň Falconu 9 letěl poprvé.

Nyní se SpaceX snaží pokračovat ve svém plánu a dotahovat znovupoužitelnost raket do vzdálenějších mezí. V sobotu večer v pozdnějších hodinách se totiž SpaceX podařilo odstartovat s Falconem 9, který nesl už jednou použitou kosmickou loď Dragon, kterou SpaceX používá na doplňování zásob a materiálů pro astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici. Společnosti Elona Muska se tak opět podařilo něco, co dřív nikomu jinému.





Původně měl být start proveden už prvního června, mise ale byla kvůli komplikacím s počasím posunuta - na Floridě byly hlášené bouřky. Raketa Falcon 9 s již jednou použitým Dragonem proto úspěšně odstartovala až o dva dny později - 3. června - z Mysu Canaveral na Floridě a po vynesení nákladu se oddělený první stupeň otočil, aby mohl dosednout zpět na zem. To se také povedlo, což už dnes u SpaceX nikoho příliš nepřekvapí. Falcon 9 přistál tentokrát na přistávací plošině na pevnině. Chvíli poté se z horního stupně úspěšně oddělil Dragon a vydal se na cestu k Mezinárodní vesmírné stanici. Jednalo se o tu samou kosmickou loď, která se k ISS podívala plná zásob už v roce 2014.

Opětovné používání raket a kosmických lodí má především dopad na finanční stránku věci. Náklady totiž nejsou tak velké, jako kdyby měla startovat nová raketa nebo kosmická loď. SpaceX také plánuje ve vesmírném plavidle Dragon přepravovat i posádku. Největším cílem Elona Muska je pak cesta astronautů na Mars a postupné kolonizování Rudé planety. Tady se ale bavíme o ještě dosti vzdálené budoucnosti. V současné době se naděje upínají k chystané velké raketě Falcon Heavy, jejíž první start se neustále posouvá. Rakety by v budoucnu měly být opětovně použitelné celé, což by znamenalo obrovské snížení nákladů. Součástí vize SpaceX je také častější vypouštění raket do vesmíru, a tím pádem zvýšení počtu kosmických cest.

Zdroj: engadget.com
reklama