reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace nové generace Atomů "Bay Trail" na světě

8.7.2013, Jan Vítek, aktualita
Specifikace nové generace Atomů "Bay Trail" na světě
Naposled jsme si mohli u nás o Bay Trail s architekturou Silvermont přečíst v květnu, kdy byla odhalena roadmap týkající se SoC rodiny Atom od Intelu. Nyní se konečně dozvídáme i podrobnosti, dle nichž nové Atomy budou mít nižší spotřebu,...
Naposled jsme si mohli u nás o Bay Trail s architekturou Silvermont přečíst v květnu, kdy byla odhalena roadmap týkající se SoC rodiny Atom od Intelu. Nyní se konečně dozvídáme i podrobnosti, dle nichž nové Atomy budou mít nižší spotřebu, což tedy bylo automaticky očekáváno, ovšem také jsme se dozvěděli, že některé Bay Trail ponesou značku Celeron nebo i Pentium. Určeny tak budou pro tablety, notebooky, desktopy a uplatní se také v průmyslových počítačích.





Verze s označením Pentium či Celeron nabídnou čtyři či dvě jádra s vysokými takty, grafické jádro a maximální spotřebu 10 W, to tedy v desktopových verzích. Modely pro notebooky a podobná zařízení budou mít spotřebu v rozmezí 4,5 až 7,5 W a některé dokonce jen 2,5 W. Podnikové verze se pak budou pohybovat mezi 5 a 10 W.

Nová SoC architektury Silvermont mají být oficiálně představena později v tomto roce a využijí již odladěný 22nm výrobní proces s tranzistory Tri-gate. To slibuje už samo o sobě vyšší energetickou efektivitu v porovnání se 32nm čipy a další výkonnostní nárůst má dodat nový out-of-order execution engine a možnost škálovat počet jader až k osmi. Lepší možnosti virtualizace a zabezpečení pak přinesou instrukce IA a pak tu bude technologie Intel Burst 2.0 starající se o energeticky úsporný provoz a pohotovou reakci procesoru na potřebu výkonu.

Zdroj: X-bit labs
reklama