reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spotify ztrojnásobilo ztrátu, zvažuje streamování videa

10.5.2015, Milan Šurkala, aktualita
Spotify ztrojnásobilo ztrátu, zvažuje streamování videa
Streamovací služba Spotify významně navýšila příjmy, bohužel ale také výrazně prohloubila svou ztrátu, a to až na trojnásobek. Údajně za to mohou nové investice. Služba nicméně pořád naráží na problémy se svou bezplatnou verzí.
Velmi úspěšná streamovací služba Spotify nemá zrovna na růžích ustláno. Apple dělá vše pro to, aby byla zrušená bezplatná verze a ani finanční výsledky zrovna nehýří optimismem. V roce 2014 stoupl její příjem o 45 % na 1,3 miliardy dolarů, bohužel ztráty společnosti vzrostly na trojnásobek ze 68 milionu dolarů v roce 2013 na nynějších 197 milionů dolarů. Spotify to přisuzuje dalšímu vývoji a rozšiřování týmu, kdy počet zaměstnanců vzrostl z 958 na nynějších 1354.


Spotify logo


Spotify je k dispozici ve dvou verzích. Placená za 5,99 EUR měsíčně bez reklam, nebo neplacená s otravnými reklamami. Z celkových 60 milionů uživatelů je jen 15 milionů platících. Ty však tvoří drtivou většinu příjmů společnosti, podle posledních čísel by to mělo být 91 %! Pouze 9 % jde z reklam. Navíc je nutno říci, že ve verzi zdarma je drtivá většina reklam jen na placenou verzi Spotify. I proto v minulosti některé hvězdy stáhly svou hudbu ze Spotify. Nechtěly, aby byla k dispozici lidem poslouchajícím zdarma (nejznámější je asi "aféra" s Taylor Swift), ale jen platícím, na což Spotify nepřistoupilo.

Je navíc možné, že při dalších vyjednáváních s hudebními nakladatelstvími nebude prodloužena smlouva a Spotify přijde o část hudební nabídky. Nyní jsou tak v jednání i video klipy např. od společností NBC Universal, Fox a Viacom. Zde by se mohly snáze využít i účinnější video reklamy.

Zdroj: nytimes.com, theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama