reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD od Asusu pro PCI Express se chytá na květen

18.4.2013, Jan Vítek, aktualita
SSD od Asusu pro PCI Express se chytá na květen
Když se řekne SSD pro rozhraní PCI Express, pak si nejspíše představíme společnost OCZ Technology, která jich má za sebou již pěknou řádku. Nyní je to však společnost Asus, která s takovým zařízením přichází na trh, respektive přijde již...
Když se řekne SSD pro rozhraní PCI Express, pak si nejspíše představíme společnost OCZ Technology, která jich má za sebou již pěknou řádku. Nyní je to však společnost Asus, která s takovým zařízením přichází na trh, respektive přijde již příští měsíc. Jedná se o ROG RAIDR, o němž se jeho výrobce zmínil již na začátku tohoto roku na CES.





Dle označení ROG (Republic of Gamers) je celkem jasné, na koho Asus tentokráte cílí, ovšem také je jasné, že výkonné SSD má daleko širší možnosti využití než jen pro hry. Jedná se o kartu pro rozhraní PCI Express 2.0 x2, na níž budou pracovat dva kontrolery SandForce SF-2281 zapojené se svými 19nm MLC NAND Flash od Toshiby (synchro) v poli RAID 0 (striping).

Asus ROG RAIDR dále podporuje příkaz TRIM, vedle toho NCQ a S.M.A.R.T. a můžeme z něj také přímo bootovat systém, přičemž problém nebude ani s Windows 8 Secure boot. Pro systém se toto SSD tváří jako standardní AHCI jednotka, takže při instalaci systému nebudou zapotřebí žádné zvláštní ovladače.

A nyní to nejdůležitější - výkon. Asus plánuje vypustit do světa 120GB a 240GB model, přičemž ten menší nabídne sekveční čtení o rychlosti až 765 MB/s a zápis 775 MB/s, zatímco větší dosáhne až 830 MB/s při čtení a 810 MB/s při zápisu. Vedle toho je na téma IOPS u obou uvedeno číslo 100000, což má platit pro čtení i zápis. Výrobce k nim také do balení přihodí antivir Kaspersky 2013 a software, jenž nám má umožnit dále upravovat nastavení SSD jednotky, a zvýšit si tak výkon.

Cena nebyla oznámena, ovšem odhaduje se cca 160 USD za 120GB verzi a 280 USD za 240GB verzi.

Zdroj: SweClockers
reklama