reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD Optane jsou pro Intel ztrátová, přes půl miliardy dolarů za rok

8.2.2022, Jan Vítek, aktualita
SSD Optane jsou pro Intel ztrátová, přes půl miliardy dolarů za rok
Paměti 3D XPoint byly v roce 2015 představeny jako technologie, která by mohla alespoň v některých segmentech trhu zcela zastínit klasické NAND Flash. Tehdy jsme dokonce sami doufali v to, že i běžným uživatelům Intel nabídne zajímavou alternativu.
Vývoj 3D XPoint vypadal nadějně a my mohli doufat, že po nesmělých produktech v podobě 16GB a 32GB verzích spotřebitelských Optane přijdou v dalších generacích i zásadně lepší modely. O tyto modely Optane v roli cache nebyl velký zájem, ale Intel to loni přesto zkusil s další generací v podobě Optane P1600X, jež díru do světa s kapacitami 58 a 118 GB také neudělaly.
 
Dopadlo to tedy neslavně. Partnerská společnost Micron, která společně s Intelem paměti 3D XPoint vyvíjela, se po miliardových ztrátách rozhodla, že s nimi už nechce mít nic společného a Intel samotný by se možná rozhodl stejně, nebýt ovšem toho, že s Optane jsou svázány i některé jeho serverové platformy. A tak to vypadá, že bude zřejmě dále počítat ztráty, jak ukazuje následující tabulka.
 
 
Lidé z Blocks & Files nám totiž dali dohromady tabulku s přehledem tržeb z prodeje produktů Optane, který pro Intel nevyznívá vůbec pozitivně. K dispozici jsou sice ucelené údaje pouze za rok 2020, kdy Intel skončil v "optanové ztrátě" 576 milionů dolarů. Ovšem vzhledem k tomu, že za minulý rok budou tržby nejspíše velice podobné, pak se dá očekávat i podobná ztráta a rozhodně ne zisk. Problém je, že Intel někdy o výsledcích spojených s optanovým byznysem útržkovitě informuje a jindy zase ne a lecos je také třeba vyvodit z výsledků divizí Non-Volatile Memory Solutions Group (NSG) a Datacenter Solutions Group (DSG). 
 
Vypadá to tak, že v posledních letech Intel na produktech Optane tratil cca půl miliardu ročně, a tak uvidíme, zda se s nimi vůbec bude počítat do budoucna. Optane v serverech můžeme vidět jako další paměťovou úroveň mezi hlavní pamětí RAM a úložišti s NAND Flash, což by a Intel mohl případně přehodnotit s využitím chystaných procesorů Sapphire Rapids, které využijí paměti HBM. Ty jsou výrazně odlišné od 3D XPoint a také budou mít jinou úlohu, ale i tak představují výrazné rozšíření kapacity paměti, které sice není nevolatilní, ale zato má mnohem vyšší propustnost. 
 
Je však patrné, že z Optane se pro Intel stala koule na noze a nedivili bychom se, kdyby se ten od ní brzy rozhodl osvobodit.  


reklama