reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stará Lumia 950 XL nyní zvládne spustit AutoCAD i Photoshop

14.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Stará Lumia 950 XL nyní zvládne spustit AutoCAD i Photoshop
Lumia 950 XL je vskutku všestranný smartphone, na kterém se vývojářům v minulosti podařilo rozjet desktopové Windows 10 pro ARM. S nedávným rozšířením podpory aplikací x64 tak mohli na malém displeji vyzkoušet i software AutoCAD.
V roce 2015 byla představena Lumia 950 XL, jeden z posledních smartphonů od Microsoftu a jeden z posledních smartphonů se systémem Windows 10 Mobile. V době uvedení na trh se jednalo o vlajkovou loď, která byla osazena procesorem Qualcomm Snapdragon 810. Ačkoliv Lumie již zmizely z pultů obchodů a podpora mobilních Windows 10 skončila, model 950 XL se ukázal jako mimořádně všestranný kousek – minimálně pro kutily, kteří na svém smartphonu rádi zkouší něco nového. A to i v případě, že se jedná o naprostou hloupost, která vlastně nedává smysl.
 
 
V roce 2018 se objevil první návod, jak na tento telefon nainstalovat desktopové Windows 10. Umožnila to nová verze systému pro zařízení na architektuře ARM, která sice není určena pro smartphony, ale proč tuto možnost alespoň nevyzkoušet. Kromě toho se podařilo na Lumii rozjet některé linuxové distribuce jako Ubuntu nebo Debian, i když to nebylo úplně snadné a spousta věcí nefungovala. O rok později se objevil o něco snadnější způsob, jak do tohoto smartphonu dostat desktopové Windows 10. Nabídka nativních ARMových aplikací ovšem byla mizivá, zatímco aplikace x84 fungovaly pomocí emulace, která byla dost náročná na výkon zařízení.
 
 
Přesto se objevila spousta experimentů, které využívaly schopnost Lumie 950 XL spustit desktopové Windows 10. Naposledy minulý týden se uživatel s přezdívkou @ADeltaXForce pochlubil, že na telefonu vyzkoušel známý software pro projektování a konstruování AutoCAD 2021. Využil k tomu novou schopnost Windows 10 na ARM emulovat aplikace x64, která je aktuálně testována v rámci programu Insiders. Pochopitelně, že pro běžné používání se AutoCAD ve smartphonu nehodí. Na 5,7" displeji se s návrhy příliš pohodlně nepracuje a kvůli absenci hardwarově akcelerované grafiky navíc ani výkon není zrovna oslnivý. Uživatelé tedy musí počítat s tím, že se zařízení pořádně zahřeje.
 
 
Teprve před pár týdny se přitom objevil důkaz, že na Lumii lze spustit i desktopový Photoshop. Oblíbený fotografický editor od Adobe totiž nedávno vyšel ve verzi pro ARM, která umožnila spuštění i na upravené Lumii 950 XL. I v tomto případě se jako problém ukázala úhlopříčka displeje a výkon staršího smartphonu, až na několik funkcí ovšem byla aplikace při dostatku trpělivosti použitelná. V minulosti byly telefonu testovány i některé hry, třeba původní Fallout. Problém s chybějící optimalizací pro dotykové ovládání potom vyřešila klávesnice a myš. O něco užitečněji vypadal pokus o dvoudisplejovou konfiguraci, který umožnil připojit k Lumii monitor a na něm zobrazovat něco jiného než na displeji telefonu.
 



reklama