reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Start Menu systému Windows 9 ve videu

12.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Start Menu systému Windows 9 ve videu
S blížícím se vypuštěním první veřejné předběžné verze systému Windows 9 "Threshold" se objevují detailnější informace o jeho novinkách, mezi něž se zařadilo i video nového Start Menu. Můžeme se tedy na ně podívat.
O tom, že Windows 9 budou představeny již v tomto měsíci, jsme se mohli dozvědět už před několika týdny a od té doby se postupně uvolňují nové informace o tomto systému, mezi něž se nyní zařadilo také video ukazující v akci staronové Start Menu. Podívejme se tedy na ně.


Start Menu ve Windows 9 si můžeme rozdělit na dvě části, levou a pravou. Ta levá je velmi podobná tomu, co máme ve Windows 7, čili tu je nabídka často používaných aplikací a možnost vyhledávání, která bude bezpochyby spojena se službou Bing. Do horní části se přesunul avatar a jméno přihlášeného uživatele a hned vedle něj bude tlačítko pro vypnutí/restart/uspání počítače. Obě tyto věci jsou ve Windows 7 v pravé části Start Menu, která už je v případě Windows 9 značně pozměněna.






Dle očekávání se v pravé části Start Menu, která vypadá na to, že bude nafukovací, ukáží živé dlaždice s aplikacemi napsanými pro Metro. Ovšem jejich místo může využít třeba File Explorer pro zobrazení často používaných složek, čili v takovém případě budou dlaždice ihned nahrazeny jinou nabídkou.

Video také ukazuje běh některých aplikací pro Metro, a to v okně přímo na desktopu, díky čemuž s ním neztratíme kontakt. Například to je kalkulačka, jež je sice stále uzpůsobena pro dotykový displej, ale aspoň nezabere celou obrazovku. Pokud si v nabídce aplikací v levé části vybereme nějakou napsanou pro Metro, můžeme na ni kliknout pravým tlačítkem a objeví se plovoucí menu s možností odinstalace nebo přispendlením buď k hlavnímu panelu (taskbar) nebo do nabídky Start, takže v takovém případě se do pravé části přesune její dlaždice. Samozřejmě pak budeme moci měnit její velikost a libovolně ji přesouvat. S přibývajícími dlaždicemi se bude celková velikost Start Menu zvětšovat, takže je pouze na nás, kolik místa nakonec zabere.

Dále byla ukázána i nabídka týkající se Start Menu. V té si budeme moci deaktivovat funkci, která zajistí zobrazování Start Menu namísto celé obrazovky Start, takže v takovém případě se uživatelské prostředí v podstatě vrátí do stavu, který známe z Windows 8.1. Škoda že takové zatržítko neměly už Windows 8. Nicméně i pak se ve horním pravém rohu spuštěných aplikací pro Metro objeví tři známé ikonky pro minimalizaci, zmenšení a zavření aplikace. Pokud si vybereme zmenšení okna, pak aplikace hned přejde ze zobrazení přes plnou obrazovku do okna a ukáže se tedy prostředí desktopu. Ovšem už při jejím spuštění z obrazovky Start je vespod vidět hlavní panel, ale ten možná bude schovávací.

Z toho všeho vyplývá, že pokud budeme chtít, můžeme ze Start Menu snadno vyhnat všechny dlaždice a ponechat si pouze základní nabídku. Tím se můžeme velmi přiblížit tomu, co dnes nabízí Windows 7. Budeme si to moci ověřit pomocí první veřejné verze, která se chystá na přelom září a října, čili již brzy.

Zdroj: The Verge
reklama