reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam Deck: je lepší Windows, nebo SteamOS?

17.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Steam Deck: je lepší Windows, nebo SteamOS?
Steam Deck už má k dispozici ovladače pro Windows, i když na nich ještě bude třeba zapracovat, ale mezitím tu máme malý test od Tom's Hardware, který se věnuje právě otázce, který ze systémů je lepší. 
Steam Deck běží na APU založeném na procesoru Zen x86 a grafice RDNA 2, čili skutečně není problém s tím, aby byly provozovány moderní Windows, to spíše linuxový Steam OS z hlediska podpory her není na této konzoli zrovna "doma". Ovšem nedávno se ukázalo, že pod Steam OS prý hry na této konzoli běží rychleji než pod Windows, takže co na to testy serveru THW
 
 
Ten si vzal na pomoc tituly Shadow of the Tomb Raider, Red Dead Redemption 2, Horizon Zero Dawn, Borderlands 3, Civilization VI a Guardians of the Galaxy a zjistil, že to není vůbec jednoznačné. Některé hry jsou pod SteamOS možná trošku výkonnější, ale jsou tu i jiné jako Borderlands 3 či Horizon Zero Dawn, které mohou být naopak výrazně pomalejší. 
 
 
 
Opět se ukazuje, že není radno se spoléhat pouze na jeden zdroj, čili v tomto případě LinusTechTips. Ten sice nemusel ve svém testování nic zvrtat. Závisí i na nastavení nainstalovaných Windows či možná spíše na ovladačích pro ně, neboť na těch se stále pracuje a je možné, že THW už využil nějakou novější verzi, ale o tom se v testech podrobněji nepíše.
 
Pak tu ovšem jsou i zkušenosti s využitím konzole Deck pod Steam OS v kontrastu s Windows 10 a zde už se oba zdroje shodují v tom, že výchozí Steam OS je prostě lepší. Každý si ostatně může představit, jaké to bude, pokud by nás někdo posadil před počítač s Windows 10 a s malinkým 7palcovým displejem, který bychom mohli ovládat pouze pomocí gamepadu. Touchpadem sice můžeme ovládat ukazatel myši, ale i tak to bude těžkopádné, zatímco Steam OS byl upraven právě pro ovládání pomocí prvků konzole Deck, takže tomu bude logicky přizpůsoben, a to i z hlediska grafického uživatelského rozhraní. 
 
Aktuálně si také uživatelé musí vybrat buď Windows 10, nebo Steam OS. Podpora pro Windows 11 teprve přijde a později bychom se měli dočkat i možnosti dual bootu, i když to zase bude znamenat obsazení místa na SSD, které by se dalo využít spíše pro instalaci her.
 


reklama