reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stephen Hawking má další vzkaz lidstvu, promluvil i o umělé inteligenci

29.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Stephen Hawking má další vzkaz lidstvu, promluvil i o umělé inteligenci
Světoznámý fyzik Stephen Hawking má další řeč směrem k lidstvu. Jedná se o další varování, které navazuje na jeho řeč před šesti lety. Kromě lidstva obecně se zaměřuje i na velmi ožehavé téma umělé inteligence.
Tomuto muži určitě stojí za to naslouchat. I přes těžkou nemoc, která napadla jeho nervový systém, se své vědy nevzdal, a proto dnes patří k jedněm z nejznámějších fyziků a vědců vůbec. Stephen Hawking se zajímá i o vesmír a jeho objevování, což dokazuje projekt, který má na svědomí. Projekt se nazývá Breakthrough Starshot a jeho cílem je vyslat malé robotické lodě na dalekou cestu k Alfě Centauri.

S lidmi komunikuje Stephen Hawking pomocí svého speciálního komunikačního zařízení od Intelu a v rozhovoru, který nedávno vedl, sdělil lidstvu svou další důležitou zprávu o tom, jak by se mělo chovat, že by mělo myslet na budoucnost a nebýt zkrátka takové, jako je v současnosti.

Rozhovor vedl Larry King, který britského fyzika zpovídal i o šest let dříve. Právě v tom rozhovoru Stephen Hawking lidstvo varoval, že v budoucnu může doplatit na svou vlastní chamtivost a hloupost. Nyní se tedy Larry King tázal, jestli se něco změnilo, Stephen Hawking však prohlásil svůj verdikt: "Rozhodně jsme se nestali méně chamtiví nebo méně hloupí."


V rozhovoru dále britský fyzik upozorňoval na další problémy, které lidstvo sužují. Mluvil především o narůstajícím znečistění a zvětšujícím se přelidnění: "Od našeho posledního rozhovoru vzrostl počet obyvatel o půl miliardy, konec je v nedohlednu. S tímto tempem to bude v roce 2100 jedenáct miliard. Za posledních pět let se znečištění ovzduší zvýšilo o 8 %. Více než 80 % obyvatel v městských oblastech je vystaveno nebezpečné úrovni znečištění ovzduší."

A nakonec Stephen Hawking zdůraznil i hrozbu, kterou pro lidstvo znamenají inteligentní stroje, podle něj není úplně dobré si s nimi zahrávat. Po prohlášení, že vlády používají AI ve vojenství a dávají nižší prioritu využití inteligentních strojů například v lékařství, řekl: "Umělá inteligence má potenciál se vyvíjet rychleji než lidstvo. AI by tak mohla koexistovat s lidmi. Jakmile ale stroje dosáhnou kritického stadia, kdy se budou schopné vyvinout samy, nemůžeme předvídat, zda jejich cíle budou stejné jako ty naše."

Podle Stephena Hawkinga tedy vlády a lidé obecně neberou jeho varování tak vážně, jak by měli. S tím, jak se umělá inteligence vyvíjí, si sice na samostatně myslící stroje budeme muset ještě nějakou dobu počkat, i tak je to ale důležité téma na zamyšlení.

Zdroj: IFLScience

reklama