reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Světově nejmenší dioda je vyrobena z molekuly DNA

6.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Světově nejmenší dioda je vyrobena z molekuly DNA
Spolupráce amerických a izraelských vědců přinesla své ovoce v podobě světově nejmenší diody, která byla vyrobena z jediné molekuly DNA. Dle vědců jde o výrazný milník na cestě k molekulárním elektronickým zařízením.
Novou diodu vyvinuli vědci z americké University of Georgia a izraleské Ben-Gurion University, kteří doufají, že jejich práce velkou měrou přispěje ve vývoji elektronických zařízení vytvořených z molekul. Molekulární elektronika může být jednou z cest, jak vyřešit aktuální problémy křemíkových čipů, jež již v dohledné době narazí na fyzikální limity. To hrozilo již několikrát, ale nyní to vypadá, že za 5 nm se výrobci těžko dostanou a problém bude i s touto technologií, pokud nezaznamenáme průlom ve vývoji nástrojů pro výrobu EUV litografií. Je tedy ohrožen samotný Mooreův zákon, který byl hlavním motorem ve vývoji elektroniky, jejž se všichni snažili dodržet. Molekulární elektronika by jej tak mohla obejít.





Pro výrobu nanodiody z DNA byla využita jedna molekula složená z 11 základních párů, mezi jejichž vrstvy byl aplikován coralyn. Takto ošetřená molekula byla napojena na elektronický okruh, v němž fungovala jako dioda. Ve výsledku tak vědci vytvořili usměrňovací diodu.

Uvidíme, kam tento vývoj půjde dále. Jde pouze o jeden krok na dlouhé cestě, která má otevřený potenciál. Ten se pro křemíkové čipy již postupně uzavírá, jak ostatně dokazuje třeba to, že Intel zrušil svou strategii Tick-Tock. V jejím rámci chtěl každé dva roky představit nový výrobní proces, což nyní už neplatí a nastoupil tříletý model Process-Architecture-Optimization.

Zdroj: Physx.org
reklama