reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Švýcaři vyvíjejí jedlé roboty

14.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Švýcaři vyvíjejí jedlé roboty
Roboti můžou vypadat různě. Rozhodně tedy o nich neplatí, že by museli být vyrobení z tvrdého materiálu. Švýcaři vyvíjí roboty, kteří budou mít tělo postaveno z měkkého materiálu a budou plně stravitelní.
Pod pojmem robot je možné si představit mnoho věcí. Existují humanoidní roboti, kteří se všemi směry snaží napodobit pohyby lidského těla, vědci také často vyvíjejí i zvířecí roboty. Objevují se i projekty spadající do měkké robotiky, jako například umělé svaly, na kterých pracuje Švýcarský federální technologický institut v Lausanne. Švýcaři pole měkké robotiky rozšiřují i nadále a technologický institut zveřejnil informace o svých želatinových akčních členech, které by v budoucnu mohly vést až k celým jedlým robotům.

Švýcarští vědci totiž pracovali na spoustě robotů inspirovaných organismy. Organismy se ale dají konzumovat, což robotické systémy neumožňují. A proto se vědci rozhodli pustit se do této výzvy a začít pracovat na robotech, kteří se budou dát jíst. Není nutné si hned představovat jídlo, které samo přijde k člověku, když bude mít hlad. Jedlá robotika by našla své využití především v oblastech medicíny. Takový robot v sobě může mít například schované léky a vydat se na cestu do žaludku či střev, kde se rozpustí.





Želatinové akční členy, které technologický institut doposud vyvinul, jsou je pár centimetrů dlouhé a při aktivaci se dokážou zkroutit na jednu stranu. To umožňuje píďalkovitý pohyb, který by se dal využít při průchodu výsledného robota trávicím traktem člověka. Vytvořit by se mohla i chapadla.

Švýcarský výzkum navazuje na podobnou studii od Massachusettského technologického institutu. Tato studie se zabývala origami robotem, který byl vyrobený ze sušených vepřových střev. Švýcarský federální technologický institut chce vytvořit robota, který bude pro lidské tělo plně stravitelný. Řízení pohybů robota uvnitř lidského těla by mohlo být zajištěno pomocí vnitřních chemických reakcí. Využity by mohly být také netoxické stravitelné baterie.

Vědci však musí ujít ještě velký kus cesty, než se současná verze promění na jedlého robota, který bude reálně použitelný. I když je vývoj v raných stádiích, Švýcarští vědci se spojili se školou École hôtelière de Lausanne. Takto mají v úmyslu vytvořit různé jedlé materiály, a to dokonce i s lepší chutí, aby byli roboti zajímavější. V dohledné době bychom se však s želatinovými roboty v praxi zatím setkat neměli.

Zdroje: engadget.com, techcrunch.com
reklama