reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tech guru firmy AMD radí, jak vyladit Ryzen na hry

16.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Tech guru firmy AMD radí, jak vyladit Ryzen na hry
Šéf skupiny AMD Technical Marketing, Robert Hallock, se s námi podělil o své tipy, s jejichž pomocí lze zvýšit výkon procesorů Ryzen ve hrách. Vzal si na pomoc titul F1 2016 v rozlišení 1080p, v němž dosáhl postupně o 35 % vyššího výkonu s ohledem na FPS.
Test se samozřejmě týká procesorů AMD Ryzen 7, neboť právě a pouze ty jsou zatím na trhu, kdežto Ryzen 5 můžeme očekávat 11. dubna. Robert Hallock přitom nevyužil s procesorem Ryzen 7 1800X to nejlepší, co bylo k dispozici, čímž máme na mysli především grafickou kartu. A právě to je důležité k uvědomění si, že vyšší výkon můžeme z těchto procesorů vymáčknout i na kartě, jejíž výkon lze ve srovnání s dostupnou nabídkou považovat za průměrný. Použitá sestava byla následující:
  • AMD Ryzen 7 1800X (8C16T/3.6-4.0GHz)
  • 16GB G.Skill (2x8) DDR4-3200
  • Takty 2133MT/s: 15-15-15-35-1t, nebo 2933MT/s: 14-14-14-30-1t
  • ASUS Crosshair VI Hero (5704 BIOS)
  • 1x AMD Radeon RX 480 GPU (Radeon Software 17.2.1)
  • Windows 10 Anniversary Update (Build 14393.10)




Co nám tedy Robert Hallock doporučuje? Pokud čekáte nějaký dosud neznámý nebo téměř zázračný trik, jak z Ryzen 7 vymačkat maximum, tak čekáte marně. Většinou jde o kroky, které věci znalý uživatel udělá automaticky, pokud nechce nic nechat náhodě: instaluje na desku nejnovější BIOS, použije novou a čistou instalaci systému, zakoupí paměti naplno využívající možností základní desky, upraví řízení spotřeby Windows 10, pohlídá si jiné procesy, které by mohly v pozadí zbytečně zatěžovat procesor a nakonec svůj Ryzen přetaktuje. I tak jde ale o zajímavé čtení.




- klikněte pro zvětšení -


Hallock začínal na 98,5 FPS s paměťmi na 2133 MHz, nastavením výkonu na rovnováhu, a to na systému, který dříve už pracoval na jiné sestavě. Poté už použil čistou instalaci systému, a tedy i hry a vypnul HPET (High Precision Event Timer), tzv. časovač událostí s vysokým rozlišením. Vypnutí HPET asi na rozdíl od čisté instalace (hra si při ní vytvoří novou mapu topologie CPU v hardware_settings_config.xml) moc nepomohlo, jak ukazuje třetí test, i když ten už byl dělán s Windows nastavenými na vysoký výkon, což omezuje parkování jader a zrychluje změny v nastavení taktu a napětí procesorových jader.

Dále bylo na řadě zvolit takt pamětí 2933 MHz, k čemuž Hallock uvedl, že procesorům Ryzen rychlejší paměti opravdu "chutnají", což ostatně potvrdill test s rozdílem dalších 7,4 procent. Menší rozdíl už přineslo přetaktování všech jader na 4,1 GHz a podobné to bylo s omezením hry, která mohla využít už jen 8 jader, čili se zamezilo využití logických jader, respektive zpracování dvou vláken jedním jádrem. Hra totiž měla Ryzen 7 detekovat jako procesor se 16 fyzickými jádry a ne s 8.

Ve výsledku se tak výkon zvýšil o slušných 35,5 procent a znovu podotýkám, že to bylo na kartě RX 480 (neupřesněný typ), takže je vidět, že rozhodně nepotřebujeme GTX 1080 Ti, aby byly patrné provedené rozdíly v konfiguraci systému a navýšený výkon procesoru.

Zdroj: AMD
reklama