reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teleskop Jamese Webba půjde na 100 dní k ledu a do vzduchoprázdna

9.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Teleskop Jamese Webba půjde na 100 dní k ledu a do vzduchoprázdna
Vesmírný teleskop Jamese Webba (JWST) už má za sebou vibrační zkoušky, které ověřily, že bude schopen přežít i start rakety. Nyní půjde tento projekt na celých sto dní k ledu, a to doslova. Chystá se totiž další zkouška simulující už pobyt ve vesmíru.
James Webb Space Telescope tak už byl převezen do čisté místnosti Johnsonova vesmírného centra, a to do budovy 32, kde na jeho hlavní optický systém čeká komora A. Ta původně sloužila už jako testovací komora programu Apollo a JWST v ní zůstane celých sto dní, kdy bude muset čelit extrémně nízkým teplotám ve vakuu. Příště o něm tak uslyšíme asi až někdy v polovině srpna.




JWST se připravuje na vzduchoprázdno a zimu - klikněte pro zvětšení -


JWST dorazil do Johnsonova centra v Houstonu už v neděli, aby se připravil na další test, který bude předcházet jeho plánovanému vypuštění v příštím roce. Nedávno prošel vibračními testy v Goddardově vesmírném centru v Marylandu, kde bylo ověřeno, že dokáže bez úhony přežít divoké vibrace při startu rakety Ariane 5. Tento test odhalil vibrační anomálii, ale tu měla na starosti nesprávně zavřená západka, která vlivem vibrací najednou docvakla a způsobila naštěstí planý poplach.

Komora A byla v roce 2013 přestavěna, takže jde opět o moderní zařízení, které ověří, že JWST bude schopen správně fungovat 1,6 milionů kilometrů od Země ve 2. libračním bodu. Bude se tak pohybovat neustále za oběžnou dráhou naší planety, která jej bude stínit od světla Slunce. Nezávisle na testovaném hlavním optickém systému je ještě vyvíjena a testována základová platforma, na niž pak bude samotný teleskop v poslední fázi stavby usazen.




- sluneční štít pro JWST -


Po tomto stodenním testu poputuje JWST do kalifornie, kde bude právě v zařízení firmy Northrop Grumman Aerospace Systems dokončen, sestaven a na závěr ještě proběhnou poslední testy. Základová platforma mu přitom poslouží především jako ochrana, a to jak při startu, tak proti infračervenému záření přicházejícímu od Země a Slunce. O velikosti jejího pětivrstevného štítu si můžete sami udělat představu díky uvedené fotografii.





Ve výsledku půjde o vesmírné zařízení, z jehož vzhledu mohou být nadšeni i příznivci Hvězdných válek, neboť jim může připomenout imperiální Hvězdné destruktory. Především se ale můžeme těšit na to, co nám tento duchovní nástupce Hubbleova teleskopu ukáže.

Zdroj: Space
reklama