reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla v Texasu skrytě buduje obrovskou baterii

9.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Tesla v Texasu skrytě buduje obrovskou baterii
Společnost Tesla už má za sebou výstavbu "superbaterií" v jižní Austrálii, která se může pochlubit celkovou kapacitou 129 MWh a napojena je na farmu větrných elektráren. Nyní se má podobného systému dočkat Texas. 
A není těžké uhodnout, čím si to stát Texas zasloužil. Jde pochopitelně o nedávný neočekávaně prudký "výpad" arktického počasí, který přinesl teploty hluboko pod nulou a vážné problémy se zásobováním energiemi. Odnesli to i místní výrobci čipů, kteří museli náhle pozastavit výrobu, aby byla k dispozici energie pro naléhavější účely, přičemž výroba se musí nyní s obtížemi zase rozjíždět, kvůli čemuž už Samsung a jiní počítají ztráty a pro už tak zoufale nedostatečnou kapacitu polovodičového průmyslu to také nevěstí nic dobrého. 
 
ilustrační snímek
 
Problémy v Texasu nastaly zhruba v polovině února, čili reakce firmy Tesla je opravdu velice rychlá (pokud nejde o shodu náhod), neboť ta dle reportéra Bloombergu (via Ars Technica) v Texasu už staví novou velkou baterii. Marx Felix byl přímo na místě, kde mu bylo sděleno, že projekt je tajný. Nemohl tak pořídit fotografie, ale s využitím dronu se mohl na výstavbu podívat z výšky. Snímek nám ukazuje 20 velkých bateriových jednotek na místě, kde dle dostupných informací staví Gambit Energy Storage LLC, dceřiná společnost Tesly.  
 
 
Dokument dostupný na stránkách města Angleton už nepokrytě mluví o bateriovém systému jisté firmy Plus Power, ale ukazuje bateriové systémy Tesly. Plus Power Bloombergu potvrdila, že sama se stavbou začala a poté ji předala jiné společnosti.
 
Právě město Angleton má dle texaského Electric Reliability Council představovat zvlášť zranitelné místo v rámci rozvodné sítě, takže nová baterie poslouží coby významný stabilizační článek a nabídne dle očekávání kapacitu přinejmenším 100 MWh.
 
Je také třeba říci, že na stabilních dodávkách energie v Texasu má svůj velký zájem právě i samotná Tesla, která v tomto státě poblíž Austinu staví novou továrnu na automobily. A navíc je to i Muskova firma SpaceX, která má své testovací zařízení u McGregoru a pak je to také mnohem známější zařízení u Boca Chica, odkud startovala mimo jiné už řada prototypů lodi Starship.  


reklama