reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla začala své Superchargery vybavovat internetovým připojením Starlink

19.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesla začala své Superchargery vybavovat internetovým připojením Starlink
Internetové připojení Starlink získává další využití. Začalo se totiž objevovat na nabíječkách Supercharger. Zajišťuje tak bezdrátovou konektivitu k Internetu a nyní je otázkou, co vše s tím Elon Musk plánuje provádět.
Elon Musk řídí několik společností, které těží ze vzájemných vztahů. Původní SolarCity je nyní součástí Tesly a umožňuje majitelům Tesly vyřešit i způsob výroby a skladování elektřiny pro jejich dům i onen elektromobil (a pochopitelně nejde jen o majitele vozů Tesla). Ze SpaceX si zase Tesla bere některé technologie, např. způsob svařování, který umožňuje dosáhnout vysoké tuhosti při nižší hmotnosti. A vypadá to, že od SpaceX, resp. Starlinku, si vezme i další věc. Bezdrátové internetové připojení. Na Superchargerech (např. v Lake City na Floridě) se totiž objevil satelit pro připojení ke Starlinku a nyní je otázkou, co to vlastně znamená.
 
Tesla Supercharger
ilustrační obrázek, autor: Jakob Härter, CC BY-SA 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Tesla nabízí prémiovou konektivitu pomocí LTE do svých vozů za 10 USD měsíčně a je možné, že hledá další způsoby, jak zpeněžit různá internetová připojení. Její Starlink je naopak satelitové připojení a už má okolo 100 tisíc uživatelů. Nyní se tak spekuluje, že by Starlink na Superchargerech mohl nabídnout přijatelně rychlé internetové připojení pro uživatele čekající na nabití elektromobilu a další zdroj příjmu pro Teslu, resp. SpaceX.
 
Připomeňme, že v některých zemích už Tesla povolila i nabíjení vozů jiných značek (to se týká Nizozemí, ale prozatím nikoli USA). Spekuluje se tak, že by internetové připojení mohlo být lákadlem pro nabíjení na Superchargerech (obzvlášť není-li tam dostatečný standardní signál) a je jen otázkou, zda to bude lákadlo bezplatné (pak by byly příjmy z ceny nabíjení, které by internetové připojení dotovalo) nebo to bude naopak za poplatek, což by mohla být další z forem příjmů pro společnost (z internetového připojení i elektřiny). Ostatně se spekuluje, že by se roční příjmy díky uvolnění nabíječek pro vozy jiných značek mohly zvýšit z miliardy USD ročně až na 25 miliard. A to rozhodně není málo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama