reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla v Nizozemí otevřela Superchargery vozům jiných značek

2.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesla v Nizozemí otevřela Superchargery vozům jiných značek
O zpřístupnění rychlonabíječek Tesla Supercharger se mluví už nějakou dobu, naposledy se to více zmiňovalo v letošním červenci. Nyní je to realitou, alespoň co se týče řidičů elektromobilů v Nizozemí.
Superchargery společnosti Tesla jsou obrovskou sítí rychlonabíječek pro vozy této automobilky, najdeme je v Severní Americe, Evropě, východní polovině Číny, Japonsku, některých státech Blízkého východu a Austrálii s Novým Zélandem. Nyní jich je více než 3250 s celkem téměř 30 tisíci nabíjecími stojany. Dosud však byly vyhrazeny jen Teslám, což se ale nyní mění. Mluví se o tom v náznacích už roky, výrazněji to pak bylo v letošním červenci. Nyní je to už i realitou. Nezačne se ale v USA, kde mají Tesly proprietární nabíjecí konektory a majitelé vozů jiných značek by potřebovali redukci. Začne se v Evropě, kde jiné automobilky, ale i Tesla, používají konektor CCS. První takovou zemí bude Nizozemsko.
 
Tesla Supercharger
ilustrační obrázek, autor: Jakob Härter, CC BY-SA 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Z necelých 40 Superchargerů, které zde jsou, bude 10 umožňovat nabíjení i vozů jiných značek. Řidiči si budou muset stáhnout aplikaci Tesla (verzi 4.2.3 nebo novější), nastavit platební metodu a pak už mohou využívat podobné služby jako majitelé Tesel včetně informací o dostupnosti nabíječek. Platit to bude pro obyvatele Nizozemí, takže jiný Evropan si při návštěvě této země s "ne-Tesla" elektromobilem auto nenabije.
 
Tesla bude monitorovat zatížení nabíječek, zkušenosti zákazníků a doufá, že se postupně bude rozšiřovat počet Superchargerů, kterým umožní nabíjení vozů dalších výrobců. Ceny budou o něco vyšší než pro majitele vozů Tesla, přičemž se liší dle stanoviště. Pro firmu to tak může být další zdroj peněz a zvýšení příjmů. Ale ani v USA nebude vše při starém. Tesla totiž začala nabízet svou domácí nabíječku EV s 9,6kW výkonem a konektorem J1772, který zde používají ostatní elektromobily. Cena činí 415 USD a může být nainstalována vevnitř i venku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama