reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test DDR5 na Alder Lake: vysoká propustnost, ale i latence kvůli Gear 4

14.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Test DDR5 na Alder Lake: vysoká propustnost, ale i latence kvůli Gear 4
Bude to právě Intel, kdo už konečně odstartuje éru pamětí DDR5, neboť ty budou podporovat chystané procesory Alder Lake. Nyní se můžeme už podívat na to, co asi tak může nová generace pamětí DDR RAM přinést. 
Jedná se o test pamětí DDR5-6400, čili rychlejších modulů, které budou v rámci první generace patřit možná k tomu nejlepšímu, co budeme moci sehnat. Standard DDR5 jinak začíná už na 4800 MT/s. 
 
 
Díky @harukaze5719 se přitom můžeme podívat už na výsledky známého testu AIDA64, kde se ukázal procesor Core i5-12600K právě s DDR5-6400. Ty byly pochopitelně zapojeny ve dvou kanálech a mají nastavené časování 40-40-40-85 CR2, nad kterým bychom v případě DDR4 ohrnuli nos, ovšem jak je vidět i z tabulky našeho staršího článku, je růst hodnot časování společně s efektivní frekvencí je naprosto normální. Ostatně DDR4 mají také mnohem vyšší hodnoty CAS než DDR3 a CAS 40 v případě DDR5-6400 se dal očekávat. 
 
DDR5-6400
 
My si můžeme výsledky z testu srovnat třeba s tím, co ukázal náš test výkonu sestavy s různě taktovanými paměťmi DDR4. Nové DDR5 tu ukazují svou sílu především v celkové propustnosti, která se dostala až na 90 GB/s a dá se počítat s tím, že především díky tomu se bude moci konečně výrazně posunout výkon integrovaných grafických čipů a zvláště příští generace APU od AMD s RDNA 2 a podporou DDR5 by mohla být velice zajímavá. 
 
DDR4-3466
 
Na druhou stranu výrazně vzrostla latence, a to na 92,5 ns a pokud jde o paměti cache samotného procesoru, pak latence jsou velice podobné tomu, co předvádí Ryzen 5000, což platí i pro propustnost L1 cache a ještě srovnatelná, i když trošku slabší, je propustnost L2 cache nového Alder Lake. Pokud jde ale o L2 cache, ta už je na moderních Ryzenech výrazně rychlejší. Nicméně závěry budeme přeci jen dělat až na základě finálních verzí procesorů.
 
 
Je tu také otázka nastavení ohledně režimu Gear, přičemž sestava běžela konkrétně v novém Gear 4. K čemu ale slouží? Intel poprvé nabídl režimy Gear teprve v rámci platformy Rocket Lake, a to jako způsob pro podporu rychlých pamětí, ale za cenu vyšších latencí. Tyto procesory ale nabízí jen dva režimy: Gear 1 a 2, přičemž výchozí je ten první, kdy paměťový kontroler procesoru a RAM běží na stejné frekvenci, kdy je latence pochopitelně nejnižší. V Gear 2 je nastaven poměr frekvencí 1:2, aby se dalo dosáhnout vyšších taktů paměti i vyšší propustnosti, ale za cenu vyšší latence.
 
V praxi v herních testech je ale lepší spíše Gear 1, ale ten v testu Alder Lake použit nebyl a namísto toho tu máme Gear 4, v němž kontroler běží dokonce na pouhé čtvrtině taktu pamětí. To znamená, že bylo dosaženo vyšší propustnosti i latence a není jasné, proč byl nastaven daný režim. Je možné, že šlo jen o chybné nastavení, ale také se může ukázat, že kontroler v Alder Lake nemusí výše taktované paměti DDR5 zvládat. Ale to se zase vracíme k otázce, zda byl testován skutečně vyspělý vzorek procesoru, anebo takový, který ještě nemá vyladěný paměťový systém. 
 
V každém případě nám už jen přítomnost režimu Gear 4 ukazuje, že opravdu vysoce taktované paměti DDR5 by už kontroler nemusel zvládat ani v poměru 2:1, jinak by Intel takové nastavení nenabízel. 


reklama