reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Testují se autonomní policejní drony s tasery

28.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Testují se autonomní policejní drony s tasery
Ocitli jsme se o krok blíže k budoucnosti, jakou známe z řady filmů, kde má v řadě případů nad občany navrch stroj. Testují se totiž automní drony vybavené tasery, které by mohly být ve velkém počtu nasazeny policií.
Nástup dronů jsme v běžném životě doposud moc nepocítili, ale jde spíše o zdání, které klame. Drony se už běžně využívají pro zajištění televizních přenosů, slouží pro kontrolu stavu budov, na západě se již dlouho zkouší drony dodávající zboží koncovým zákazníkům, armáda má také pochopitelně své drony nebo anti-dronové vybavení. Nyní by je mohla získat i policie, a to ne pouze pro získání přehledu o situaci, ale rovnou pro ostré zákroky pomocí palubního taseru, přičemž tyto drony by rovnou měly být autonomní. To znamená, že by se o dané situaci rozzhodovaly samy, jak ukazují technologie prezentované na policejní "trade show" IACP.





Tyto drony tak nedodávají zboží, ale desetitisíce paralyzujících voltů, kterými mohou zpacifikovat útočníka. Na jednu stranu je patrná jasná výhoda rychlého zásahu, přičemž dronové stanice by mohly být rozesety po celém městě a zvláště v problémových lokalitách. Na druhou stranu už jen spojení autonomního dronu s policejním zákrokem pomocí taseru zní dost strašidelně. Rýsuje se možnost zneužití, ale i prostého omylu, kdy zmatený dron zaměří místo útočníka stařenku s holí.

O výrobu takovýchto dronů usiluje samotná společnost Taser, která již modifikovala některé běžně prodávané modely tak, aby mohly nést její výbavu, a to nejen tasery, ale také pochopitelně i kamery nebo silné reflektory. Na co by dle policie mohly být vhodné? Ta americká už prý po takových systémech volala, neboť by jí umožnily ovlivnit situaci tam, kam se její členové samotní bojí vkročit. Respektive vždy je pro ně bezpečnější vyslat k ozbrojenému protivníkovi dron s taserem, než aby se mu ukazovali sami. Od toho je celkem daleko k ulicím s hlídkujícími ozbrojenými a samostatně se rozhodujícími drony, ale přece jen jsme tak k ní o krok blíže. Taser také říká, že opravdu "bere v úvahu potenciální možnost zneužití této technologie".

Jeden z amerických policistů ve výslužbě, Jim Bueermann, který nyní vede Police Foundation, k tomu řekl, že dle něj bude veřejnost nejdříve velice znepokojena. Na druhé straně vidí příležitost zachraňovat životy, a to i samotných podezřelých, kteří už byli několikrát zastřeleni z obav, že mohou představovat hrozbu. A jak se ukázalo, šlo o mylné vyhodnocení situace, jako třeba v případě školáka s maketou zbraně. Je také důležité vědět, že organizace FAA, která v USA slouží k dohledu nad používáním dronů, specificky nikomu nezakazuje na ně montovat zbraně.


My se můžeme podívat na to, jak by takové nasazení taserového dronu zhruba mohlo vypadat. Jde už o starší video, které nemá nic společného se snahou firmy Taser. Jde spíše jen o kaskadérský kousek

Zdroj: Hexus.net

reklama