reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžař se pochlubil svou farmou s více než 4 tisíci výkonných karet

17.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Těžař se pochlubil svou farmou s více než 4 tisíci výkonných karet
Zatímco běžní zákazníci dnes nemají možnost pořídit si za normální cenu grafickou kartu, i jednotlivci se mohou pochlubit už ne rigy, ale celými farmami vybavenými tisícovkami grafických karet. 
Ozval se konkrétně jistý Jaxson Davidson, který na Twitteru ukázal své regály napěchované grafickými kartami, které jsou umístěny ve dvou velkých místnostech. Jde přitom o pouhou čtvrtinu celé jeho farmy, která čítá více než čtyři tisíce grafických karet, a to především GeForce RTX 3070. 
 
 
Davidson dle hashtagů těží Ethereum a Ravencoin a také se chystá brzy rozšířit svou farmu o novou budovu, kde budou pouze akcelerátory NVIDIA CMP 170HX. Na ty tak jistě padne velice vysoká suma vzhledem k tomu, že jedna taková karta má přijít na cca 5000 dolarů, což nevypadá jako zrovna výhodná cena i přes to, že se její výkon bude pohybovat zhruba někde kolem 165 MH/s. Dá se přitom říci, že její cenu navyšuje především ten fakt, že těžební výkon GeForce byl v LHR verzi snížen, čili o to dráž se mohou prodávat akcelerátory CMP. 
 
Jaxson Davidson na Twitteru pochopitelně získal řadu negativních ohlasů, s nimiž se dalo počítat. Lidé už jsou ostatně unaveni tím, jak jsou grafické karty neustále předražené a k tomu velkou měrou přispívají právě lidé jako Davidson. A co hůř, zatím ani nemáme výhled na to, že by se situace s dostupností a cenou grafik měla v dohledné době lepšit. Je tu pouze velice nejistý výhled do druhé části příštího roku, kdy by se už trh mohl začít dávat do pořádku, ale s tím nelze automaticky počítat. 
 
Máme tu totiž faktory, které výrobci karet neovlivní a mezi ty patří právě i těžaři. Pokud se zvláště Ethereum bude klasicky těžit ještě dlouho a jeho cena dále poroste, mohou těžaři dále vysávat dodavatelský řetězec a držet cenu karet vysoko.  


reklama