reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA CMP 170HX má pozoruhodný heatspreader i PCB

25.11.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA CMP 170HX má pozoruhodný heatspreader i PCB
Za cca 5000 dolarů je těžařům k dispozici speciál v podobě karty NVIDIA CMP 170HX, která je založena na GPU GA100. Ten nyní mohl prozkoumat kanál Linus Tech Tips, kde byla karta i odstrojena. 
Můžeme se tak podívat na celé její PCB, jehož téměř půlkruhově vyříznutá část připomíná herní karty GeForce generace Ampere, ovšem s nimi nemá až na čip se stejnou architekturou v podstatě nic společného. Je zajímavé, že NVIDIA použila takto tvarované PCB, které je vyřízlé na GeForce kvůli tomu, aby ventilátor zcela vpravo mohl naskrz profukovat chladič karty.
 
 

CMP 170HX však není GeForce, ale upravený akcelerátor s čipem GA100, který je zpracován velice podobně jako původní karty A100 do slotu PCIe, čili sám má "tunelové" pasivní chlazení spoléhající na průtok vzduchu skrz skříň, čili zmíněný výřez v PCB je tu v podstatě zbytečný. Ale ukazuje na to, že něco společného karty s čipy GA100 a GA102 skutečně mají. 

 

 
Pak jde ovšem také o obrovské GPU kryté jedním velkým heatspreaderem, který sahá až k samotným okrajům substrátové destičky. To pochopitelně proto, že má za úkol krýt a zajistit kvalitní chlazení nejen pro GPU GA100-105F, ale také paměti HBM2e s kapacitou 8 GB. Hlavní část tu ale odvádí celoměděný pasiv, jemuž heatspreader předává teplo. V pasivu přitom nevidíme žádné heatpipe, takže je skutečně vhodné, aby byl co největší.
 
Dle 4096bitové sběrnice jde stále o čtyři paměťová pouzdra, ovšem pouze po 2 GB, zatímco použité GPU je také řádně osekáno na 4480 CUDA jader oproti 6912 jádrům v A100, které navíc nesou až 80 GB paměti. Ovšem vzhledem k velikosti souboru DAG pro těžbu Etherea, který se stále pohybuje pod hranicí 5 GB, bude tato paměť stále bohatě stačit. 
 
 
Co se týče ladění, pak tato karta nenabízí téměř žádné možnosti a umožní pouze zvolit limit spotřeby mezi 250 a 200 W, přičemž i se sníženou hodnotou se má výkon v těžbě pohybovat kolem 165 MH/s (ethash). 
 
 
Při ceně 5000 dolarů jde ale pochopitelně o velice nejistou investici. Je realistické předpokládat, že tato karta může svému majiteli vydělat mezi 10 a 12 dolary denně, což závisí na aktuální hodnotě Etherea i vývoji odměn pro těžaře, takže se může zaplatit za necelý rok a půl, když ovšem nepočítáme náklady na energii. Na druhou stranu, za rok a půl už může být hodnota Etherea někde zcela jinde než dnes, ale to v pozitivním i negativním smyslu.  


reklama