reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžaři se už nepokrytě zaměřili na herní notebooky

5.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Těžaři se už nepokrytě zaměřili na herní notebooky
Už nějaký ten pátek víme, že někteří těžaři kryptoměn začali využívat i celé nové herní notebooky, a to jednoduše proto, že jsou celkově dostupnější než samostatné grafiky. Nyní už je tento trend zřejmý. 
Čínské notebookové těžební farmy navíc nejsou jediné, přidali se také těžaři na ostrovním Tchaj-wanu a také v Jižní Koreji, kde je aktuálně snazší dostat se k notebookům vybaveným mobilními verzemi karet GeForce RTX 3000, což se navíc nyní vyplatí i z finančního hlediska. Není jasné, zda to znamená, že těžaři jednoduše pořizují celé notebooky levněji v porovnání se samostatnými grafikami, nebo jde spíše o zohlednění celkové bilance počítající i s potenciálním příjmem z opětovného prodeje v době, kdy se provoz notebooku pro těžbu už přestane vyplácet. 
 
Navíc je tu i další možný faktor, a sice omezený výkon karty GeForce RTX 3060 při těžbě Etherea. To neplatí pro těžbu jiných kryptoměn, nicméně pro leckoho může jít o poslední kapku, která jej přiměje ke koupi možná dražšího, ale dostupnějšího zařízení, na němž se navíc Ethereum těžit dá. 
 
 
O snižujícím se cenovém rozdílu mezi samostatnými desktopovými grafikami a celými notebooky se zmiňuje server Digitimes, dle nějž pak může právě zájem těžařů udržovat vysoké prodeje herních notebooků. V jejich případě se očekávalo spíše to, že prodeje budou klesat s postupně se uvolňujícími se opatřeními namířenými proti koronaviru. 
 
Někteří velcí těžaři dokonce údajně žádají výrobce notebooků, aby jim připravili takové modely, které budou výrazně osekány z hlediska nedůležitého hardwaru. Může jít o procesor, systémovou paměť i SSD, neboť hlavní a nejdůležitější je tu výkon grafického čipu a propustnost jeho pamětí s dostačující kapacitou (dnes cca 6 GB). 
 
Nicméně právě požadavek o nabídku celkově nevyvážených notebookových systémů může být dvojsečný, podobně jako při koupi těžebních speciálů. Stejně jako se budou těžaři těžko zbavovat karet bez výstupních portů, tak by mohli později i těžko udat notebooky vybavené sice silnou grafikou, ale slaboučkým procesorem, nedostatkem paměti a malým i pomalým SSD. 
 
 
Do tohoto světa má navíc brzy vstoupit také AMD se slíbenými mobilními grafikami RX 6000, které mají "dorazit brzy". Co to v překladu znamenám, to nevíme, ale půjde prostě o nejbližší následující měsíce a dejme tomu do konce pololetí. Čili AMD by mohlo své mobilní grafiky vrhnout přímo na trh, který už také bude značně pokřiven těžbou kryptoměn. 


reklama