reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžba kryptoměn opět způsobuje nedostatek Radeonů

5.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Těžba kryptoměn opět způsobuje nedostatek Radeonů
O nové Radeony řady RX 500 je ve světě zájem, ovšem ne tak moc mezi hráči jako mezi těmi, kteří si je kupují za vidinou zisku. Opět se totiž rozjela těžba kryptoměn pomocí grafických procesorů, takže AMD si může mnout ruce.
AMD Radeon RX 500 je generace, která mezi zákazníky používající svou grafiku především pro hraní moc pozdvižení nevyvolala, a to i proto, že už jako druhá v pořadí dorazila bez hi-endu, nepředstavuje velký výkonnostní či technologický pokrok a oproti GeForce "Pascal" není ani moc energeticky efektivní. Jenomže tyto nové karty jsou v řadě zemí zoufale vyprodány a ukazuje se, že za to může opět těžba kryptoměn jako Bitcoin, Litecoin a především Ethereum. Opakuje se tak případ starý tři roky, kdy byly grafické karty Radeon R9 také nedostatkové zboží, které se na trhu prodávalo za mnohem vyšší ceny, než byly ty oficiální.





Od té doby ovšem těžba pomocí grafických karet postupně ztratila smysl, neboť se vynořily specializované ASIC, které byly v těžbě kryptoměn mnohem rychlejší i energeticky úspornější než GPU. Na to ale zase reagovaly kryptoměny, respektive jejich tvůrci, kteří vytvořili nové verze odolné právě vůči daným ASIC a mezi nimi nejviditelnější je právě Ethereum. Jeho cena se také během několika měsíců rovnou ztrojnásobila a na to zase reagovali v některých zemích výrobci karet, kteří těžbu kryptoměn zařadili rovnou do propagačních materiálů svých modelů Radeon RX 500.





A proč se lidé s ohledem na tyto účely shánějí právě po nových Radeonech? Odpověď dá třeba tento test, dle nějž se investice právě do GPU od AMD vrátí nejrychleji a pak už je na řadě pouze výdělek, pochopitelně však po odečtení nákladů v podobě spotřebované energie. Grafické karty Radeon vedou v případě těžby Etherea právě díky svému výhodnému poměru výkonu a spotřeby, což je ve hrách spíše opačné. A zatímco některé grafické karty NVIDIA se tomuto poměru Radeonů téměř vyrovnají, dále je znevýhodňují jejich vysoké pořizovací ceny. Z testu například vyplývá, že dvě grafické karty Radeon RX 470 v ceně jedné GeForce GTX 1070 nám zajistí dvojnásobný zisk než ona.





Nedostatek Radeonů je aktuální v Severní Americe a stejně tak v Evropě. Náš po mnoha stránkách specifický trh, jak slýcháme ze všech stran, je na tom kupodivu stejně, však v mnoha případech se jej nedostatek hardwaru v zahraničních obchodech netýkal. V tomto případě je to ale stejné a ačkoliv sehnat Radeon RX 560 není žádný problém, RX 570 nebo RX 580 skladem nejsou.

Jak dlouho by ale tento nedostatek mohl trvat? To je těžké říci, neboť to prostě záleží na schopnosti AMD a jeho AIB partnerů uspokojit poptávku a stejně tak na tom, jak dlouho nová vlna s těžbou Etherea či jiných kryptoměn vydrží, po čemž můžeme opět očekávat plné bazary Radeonů. Před třemi lety nedostatek Radeonů s čipy Hawaii trval asi půl roku a AMD jistě ví, že jde jen o náhlý nárůst poptávky, který může zmizet stejně rychle, jako se objevil.

Zdroj: wccftech
reklama