reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžební XFX Navi 21 je na světě

26.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Těžební XFX Navi 21 je na světě
Společnost AMD si sice tématu těžby kryptoměn na grafických kartách v podstatě nevšímá, ale ne tak někteří AIB výrobci. Nyní se objevil i akcelerátor od firmy XFX, který byl identifikován jako karta s Navi 21.
Dnes je volbou číslo jedna pro těžaře GeForce z řady RTX 3000, a to samozřejmě starší verze, čili ne LHR. Pak už je to problematické. I LHR verze jsou v těžbě Etherea v plusu, ovšem zda si vydělají i samy na sebe, to už je jiná věc. Nicméně nedávno se objevila možnost těžit Ethereum či prostě používat ethash na 70 % plného výkonu právě na LHR kartách, nicméně je zřejmé, že právě kvůli omezenému hashrate na GeForce začaly být o to zajímavější Navi 2x od AMD. 
 
 
Společnost AMD přitom dříve uvedla, že žádná opatření jako NVIDIA neplánuje, čili to všechno nechává na trhu samotném. Je jistě pravda, že nové Radeony byly pro těžaře méně zajímavé než GeForce, neboť nabízejí spíše nižší propustnost pamětí, kterou dohánějí ve hrách pomocí Infinity Cache. Jejich architektura tak není k těžbě moc přívětivá, ale to už LHR karty nejsou také.
 
 
My se bohužel nedozvíme podrobnosti o vyfotografované kartě, neboť to nejpodstatnější bylo na snímcích evidentně zakryto. Máme tu však kartu, jejíž výkon ilustrují už jen rozměry a napájení pomocí dvou 8pinových konektorů PCIe (teoreticky až 375 W). Karta samotná také nemá vůbec žádné obrazové konektory a její provedení je veskrze serverové, čili se zde počítá s jejím usazením v nízkém šasi, skrz něž neustále proudí vzduch, který využívá i sama karta, jež sama nemá žádný ventilátor. 
 
 
 
Dle popisku na plošném spoji jde o produkt firmy XFX, který se objevil ve Vietnamu a dle zdroje jde o těžební kartu, i když její výkon může být samozřejmě využit i pro akceleraci jiných výpočtů. I v takovýchto kartách tak mizí nové Radeony, které by se jinak mohly dostat k hráčům, nicméně samo AMD s tím nemá moc šancí něco udělat, i kdyby chtělo.  


reklama