reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tim Sweeney formuloval své požadavky na UWP Microsoftu

11.3.2016, Michal Hala, aktualita
Tim Sweeney formuloval své požadavky na UWP Microsoftu
Tim Sweeney před časem kritizoval obchodní model redmondského tržiště aplikací Microsoft Store. Teď formuloval své požadavky na univerzální (Universal Windows Platform) aplikace. Celkem se dá říct, že dávají smysl.
Vývojář Unreal Enginu Tim Sweeney, který kdysi spoluzakládal společnost Epic Games, se nedávno tvrdě opřel do Microsoftu a jeho Universal Windows Platform (UWP), kterou dokonce označil za nejagresivnější krok, který Microsoft kdy učinil. Nyní formuloval své požadavky, které by měly aplikace pro UWP splňovat:
  1. Podporovat instalaci UWP aplikací z jakéhokoli zdroje, včetně webu, tak aby byla jednoduchá a plynulá jako to dnes jde s Win32. Stáhnout, dvakrát kliknout a vzít na vědomí bezpečnostní hlášku…
  2. Podporovat instalaci UWP aplikací, které jsou podepsány svými tvůrci prostřednictvím stejné, otevřené certifikační autority jakou již využívají Win32 a web, bez vyžadování registrace vývojářů u Microsoftu a bez nezbytného poskytnutí programu Microsoftu ke schválení nebo podepsání (DRM) jak je to vyžadováno ve stávajících nastaveních Windows 10 (Sweeney zřejmě spíš myslí UWP).
  3. Umožnit aplikacím z obchodů (store) třetích stran instalovat (s potvrzením uživatele) UWP aplikace a updatovat a odinstalovat dříve nainstalované UWP aplikace.
  4. Neukládat žádná omezení internetového připojení aplikacím třetích stran nebo způsobilosti vývojářů a uživatelů zapojit se do obchodu přímo mimo architekturu Microsoft Store.
  5. Používat „instalační“ terminologii Win32 a postavit všechny zdroje softwaru na stejnou úroveň. Dokud je instalace mimo Microsoft Store označována jako vedlejší nahrávání, je obtížné věřit, že Microsoft nenahlíží na zdroje softwaru třetích stran jako na občany druhé kategorie a jejich budoucí roli v operačním systému jako na revidovatelnou.

Tim Sweeney

Co k tomu dodat? Na jednu stranu Microsoft dokáže stávající podobu UWP aplikací a Microsoft Store nějak – lépe či hůře – odargumentovat. Můžeme, ale nemusíme mu věřit. Něco je dáno rozumnými technickými důvody, něco je dáno méně pochopitelnými důvody obchodními. Takže se tento architektonický a obchodní model řadě vývojářů moc líbit nemusí a v Redmondu se nemohou divit, že se občas někdo ozve, jako teď Tim Sweeney.

Ovšem pokud má doopravdy dojít ke změně modelu, budou se k němu další vývojáři a softwarové společnosti přidat, aby svou společnou vahou přesvědčili Microsoft ke změně.

Zdroj: Neowin
reklama