reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba ohlásila 18TB pevné disky s mikrovlnnou asistencí zápisu

20.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Toshiba ohlásila 18TB pevné disky s mikrovlnnou asistencí zápisu
Toshiba si konečně připravila nové pevné disky, které jsou určeny i pro spotřebitele a spoléhají na technologii MAMR, čili zápis využívající energetickou asistenci, a to v tomto případě s využitím mikrovln a ne laseru jako v případě HAMR. 
Už dlouho víme, že technologie HAMR vyvíjená a prosazovaná především firmou Seagate má vedle sebe velice podobnou alternativu, která má rovněž za úkol zahřívat plotny v místě, kde probíhá zápis. Díky tomu je totiž možné využít takovou záznamovou vrstvu, která umožňuje dosáhnout vyšší hustoty, ale k tomu právě potřebuje být zahřátá. 
 
 
Toshiba tu využívá konkrétně FC-MAMR, což je zkratka pro flux-control microwave-assisted magnetic recording, čili jde o to samé, co využívají i disky MG09 představené už letos v únoru. Nyní už tu ale nemáme nové podnikové nearline modely, ale "prosté" disky pro NAS nebo i prosté výkonné modely pro PC.  
 
Máme tu tak konkrétně nové modely N300 a X300, které v případě starších 16TB verzí lze nají na trhu s cenami kolem 14 až 16 tisíc korun. Záleží samozřejmě už je na nás, zda si N300 dáme skutečně do NAS serveru a X300 do PC a pokud jde o dostupné specifikace, zatím jsou k dispozici spíš jen ty základní. 
 
 
Toshiba N300 i X300 s 18 TB kapacity shodně nabízejí 7200 otáček za minutu, 512MB buffer  a maximální udržitelnou přenosovou rychlost 281 MB/s, přičemž obě verze mají samozřejmě shodný počet devíti ploten, a tedy i stejnou hustotu zápisu. Dle Toshiby pak má model X300 jistá vylepšení ve stabilizačním mechanismu, díky němuž slibuje vyšší spolehlivost a také optimalizace cache pro celkově vyšší výkon. A jak se dalo od N300 jako od NAS disku očekávat, ten zase obsahuje senzory sledující vibrace pro bezpečnější nasazení v systémech s více disky, což jsou právě i NAS. 
 
Na oba modely výrobce poskytuje tříletou omezenou záruku a stanovuje rating zápisové zátěže 180 TB za rok. Dostupné mají být letos na podzim, ale cena ohlášena ještě nebyla. 
 
Zdroj: TechSpot 


reklama