reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshibě hrozí pokuta 60 milionů dolarů za podvody s účetnictvím

8.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Toshibě hrozí pokuta 60 milionů dolarů za podvody s účetnictvím
Letos v létě se ve firmě Toshiba provalil velký průšvih, který přinesl okamžitý konec pro jejího šéfa. Týkal se záměrně nadhodnocených tržeb, a to rovnou o 1,3 miliardy dolarů, což přinášelo pozitivní reakci na trhu s akciemi.
Podvody ve firemním účetnictví trvaly celých sedm let, v jejichž průběhu vedení Toshiby uměle zvyšovalo tržby. Jenomže letos v létě se vše dostalo na povrch, CEO Hisao Tanaka ihned ukončil pracovní poměr s pěti dalšími vedoucími pracovníky, akcie Toshiby ihned klesly o 6 procent a firmu čekala důkladná prověrka a rovněž pokuta. Ta byla nyní vyčíslena Securities and Exchange Surveillance Commission na 7,37 miliardy jenů, což je asi 60 milionů dolarů nebo 1,5 miliardy korun. Ještě se ale uvidí, zda Toshiba bude nějakou pokutu platit a v jaké výši. Dle zákulisních informací ale byla ve vedení Toshiby očekávána daleko vyšší pokuta.





Pokutu ještě musí schválit japonský orgán známý jako FSA (Financial Services Agency), který dohlíží nad stabilitou japonského finančního systému a ten by mohl případně výši pokuty ještě upravit. Pokud ale uvedenou částku potvrdí, bude to dosud nejvyšší pokuta, kterou tento orgán nějaké japonské společnosti udělil.

Udělením pokuty by to ale pro Toshibu neskončilo. Kolem 50 jejích akcionářů se totiž rozhodlo podat hromadnou žalobu, což by firmu mohlo stát ještě daleko více peněz. Současně také probíhá šetření nezávislou komisí, která zkoumá, jak k těmto dlouhodobým podvodům mohlo vůbec docházet.

Zdroj: KitGuru
reklama