reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trojhvězdný systém obsahuje jednu z nejpodivnějších planet

8.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Trojhvězdný systém obsahuje jednu z nejpodivnějších planet
Máme na mysli hvězdný systém, který ani nedostal "pěkné" jméno. Jde o HD 131399, na nějž se zaměřil Very Large Telescope provozovaný organizací ESO (European Southern Observatory) a využil pro to nástroj SPHERE.
Do organizace European Southern Observatory patří také Česká republika, která se přidala k ostatním členským zemím v roce 2007, přičemž samotná ESO byla založena již v roce 1962. Ta nyní mimo jiné provozuje také Very Large Telescope (VLT) umístěný v poušti Atacama (severní Chile) a v jeho výbavě je také nástroj SPHERE, čili Spectro-Polarimetric High-Contrast Exoplanet Research. Právě ten se tak specializuje na výzkum exoplanet a díky němu se můžeme podívat na následující obrázek systému HD 131399.





Tento systém se skládá z celkem třech hvězd, a to HD 131399A a pak tu jsou na obrázku poblíž sebe hvězdy B a C, přičemž vedle nich je tu také jasně patrná planeta HD 131399Ab. Co je na ní tak podivného a zajímavého? Už to, že sama o sobě září tak silně, že ji bylo možné zachytit přímo. Dle zjistění astronomů je stará pouze 16 milionů let a za tu dobu se jí prý nějakým způsobem podařilo se od své mateřské hvězdy vzdálit na 80 astronomických jednotek (AU: vzdálenost Země - Slunce). Tato hvězda je přitom jen o trošku větší než naše Slunce a ve vzdálenosti 300 až 400 AU od ní se nachází další dvě zmíněné hvězdy.

V tomto případě se tak planeta nachází mnohem blíže ke svým hvězdám než jiné známé exoplanety, pokud tedy mluvíme o vícehvězdných systémech. Příkladem může být Fomalhaut b (první exoplaneta přímo spatřená Hubbleovým teleskopem),jež krouží kolem své hlavní hvězdy ve vzdálenosti 300 AU. Další pár hvězd je ale vzdálen více než 57 tisíc AU, což je téměř jeden světelný rok. V případě systému HD 131399, pokud bychom jej měli porovnat s tím naším, by planeta byla někde v oblasti Kupierova pásu (oblast za Neptunem), zatímco páreček dalších hvězd by se nacházel ve vnitřním Oortově oblaku.

Nyní se astronomové zaměří na to, jakou má exoplaneta HD 131399Ab oběžnou dráhu. Pokud bude zvláště excentrická, mohlo by to znamenat, že se zformovala blízko u své hvězdy a byla odsunuta vlivem dosud neobjevené planety v systému. Existuje i malá šance, že vznikla u dvou vzdálenějších hvězd a postupně se dostala blíže k hlavní hvězdě. Ve prospěch této možnosti ale nevypovídají dosavadní zkušenosti, i když na druhou stranu je tento systém tak atypický, že by mohl překvapit i v tomto ohledu.

Systém HD 131399 se od nás nachází nějakých 320 světelných let, což je dostatečně blízko na to, aby se astronomové zaměřili na složení jeho atmosféry. Zatím předpokládají, že je tři až pětkrát hmotnější než Jupiter a může obsahovat vodu nebo metan v atmosféře. Uvidíme, zda nepřijdou na něco nového, co by vznik mladé exoplanety osvětlilo.

Zdroj: Astronomy
reklama