reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC bude vyrábět 5nm čipy pro těžební ASIC od Bitmain

7.5.2021, Jan Vítek, aktualita
TSMC bude vyrábět 5nm čipy pro těžební ASIC od Bitmain
Nejmodernější výrobní proces firmy TSMC, který je už běžně nasazen, bude nově využit také pro produkty společnosti Bitmain, kterou známe díky jejím ASIC specializovaným pro těžbu kryptoměn. Čeho se to bude týkat? 
Nástup ASIC od Bitmainu pro těžbu Etherea v roce 2018 přispěl ke konci druhé vlny těžby na grafických kartách, ale spíše jen zdánlivě či snad z psychologického hlediska, neboť hlavní příčinou byl pochopitelně prudký pokles hodnoty daný tím, jak se řada firem začala Etherea zbavovat a měnit je za FIAT. 
 
 
Skutečně tak nelze počítat s tím, že by nový Antminer E9 či nějaký jiný ASIC přinesl konec zájmu těžařů o grafické karty, zvláště když je hodnota Etherea na vzestupu a aktuálně se motá kolem 3500 USD. 
 
Bitmain má ovšem dle Digitimes vyšší zájem o výrobu čipů pro svá těžební zařízení s využitím těch nejmodernějších procesů a v tomto případě jde o 5nm proces N5 tchaj-wanské TSMC. 
 
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. má začít vyrábět 5nm ASIC pro Bitmain od třetího kvartálu a postupně zvyšovat produkci až do prvního kvartálu příštího roku. Je tak zřejmé, že půjde o velice výkonná zařízení, ale ta také přijdou za velice vysoké ceny. Například zmíněný Antminer E9 má výkon 3 GH/s, čili 3000 MH/s, což je srovnatelné s cca 31,5 dobře vyladěnými kartami GeForce RTX 3080.
 
Cena se má přitom pohybovat mezi 20 a 30 tisíci dolarů, čili vzhledem k tomu kolik dnes stojí karty se srovnatelným výkonem, může jít o ještě velice dobrou částku. Spotřeba Antmineru E9 je přitom 2556 W, čili to je jako bychom na RTX 3080 těžili se spotřebou 81 W na jednu kartu, přičemž reálně je to kolem 220 W nepočítaje ostatní hardware. 
 
Nové modely od Bitmain postavené na 5nm čipech by tak mohly být ještě výkonnější a úspornější, ale takový hardware není pro každého a jak už bylo řečeno, pokud se bude vyplácet těžba na grafikách, bude o ně zájem. Na druhou stranu by tento zájem mohl alespoň klesnout, zvláště pokud se NVIDII povede dostat do karet opravdu neprůstřelný omezovač výkonu těžby, i když to se bude týkat pouze Etherea. 
 
Uvidíme také, k čemu budou nové Antminery určeny. Může jít také o nástupce modelu Antminer S19J s výkonem 90 TH/s a spotřebou 3100 W, který je už ovšem určen pro těžbu Bitcoinu a přichází s cenovkou 5017 USD.  


reklama