reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC pomalu startuje produkci pomocí 16nm FinFET Plus

12.11.2014, Jan Vítek, aktualita
TSMC pomalu startuje produkci pomocí 16nm FinFET Plus
Na nový výrobní proces čekají především výrobci grafických karet jako na smilování. Nyní to však opravdu vypadá, že po aktuálním 28nm procesu nepřijde očekávaný 20nm, ale rovnou 16nm FinFET Plus.
Společnost NVIDIA má na trhu novou generaci čipů Maxwell (GeForce 900), které jsou stejně jako předchozí Kepler (GeForce 600 a 700) vyráběny 28nm procesem a podobně je na tom i AMD, jehož chystaný hi-end v podobě Radeon Rx 300 "Fiji" má být rovněž vyráběn starým procesem (ale to zatím není vůbec jisté). Tyto generace přitom již měly dávno mít k dispozici 20nm výrobní linky, ale s jejich zprovozněním byly velké problémy. A když už má Intel v produkci 14nm čipy, tak by se asi nikdo nedivil, kdyby TSMC (či alespoň někteří jeho zákazníci) 20nm proces "jednoduše" přeskočilo a najelo rovnou na 16nm. Ovšem ještě se uvidí, jak to nakonec bude.





V těchto dnech ovšem TSMC ohlašuje spuštění prvotní produkce (tzv. risk production) čipů pomocí 16nm procesu FinFET Plus (16FF+), což je vylepšený 16nm FinFET (16FF). Ten má v porovnání s 20nm procesem zajistit výrobu o 40 % výkonnějších čipů, které spotřebují jen polovinu energie při stejném výkonu. Určen je pro produkci hi-end mobilních procesorů, grafických čipů, síťových čipů, atd. Nicméně vývoj 20nm procesu nebyl zbytečný, protože dle TSMC vydláždil cestu k úspěšnému vývojí 16nm procesů.

TSMC má již ověřeno, že pomocí 16FF+ může vyrobit velké jádro ARM Cortex-A57 pracující na 2,3 GHz a Cortex-A53 se spotřebou pouze 75 mW. Tyto čipy se využívají u známé architektury big.LITTLE. Nový proces je tak na cestě, aby byl ještě v tomto měsíci plně otestován na spolehlivost, takže není divu, že se na něj už nedočkavostí klepou zákazníci firmy TSMC, kteří již mají připraveno na 60 budoucích produktů, jež se mají na trhu objevit v příštím roce. Samotná firma TSMC očekává, že skutečnou masovou produkci započne někdy v červenci příštího roku.

Můžeme tedy očekávat, že se po prázdninách na trhu objeví třeba nové grafické karty se 16nm GPU? To ještě uvidíme, protože vyjádření firmy NVIDIA ke spuštění výroby 16FF+ se omezuje toliko na to, že se těší na budoucí GPU a SoC. Krom firmy NVIDIA se chystá služeb TSMC využít také LG Electronics, MediaTek, Xilinx, Renesas, ovšem mezi komentáři pod zprávou chybí vyjádření firmy AMD. Ta by totiž měla dle některých zpráv využít také 14nm proces firmy Samsung, ať už přímo u ní, nebo spíše v továrnách GlobalFoundries. Tato firma totiž má od Samsungu 14nm proces licencovaný, přesněji tedy 14LPE a 14LPP a výrobu by měla odstartovat na začátku příštího roku.

O chystaném Radeonu R9 390X se ale mluví také jako o prvním 20nm GPU. Jiné zprávy ale udávají, že půjde stále o 28nm čip, ovšem i přes brzké plánované odstartování 14nm produkce v továrnách Globalfoundries je asi nejméně pravděpodobné, že by AMD použilo právě tento nejpokročilejší proces.

Zdroj: TZ TSMC
reklama