reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC: poptávka po PC, telefonech a TV se snižuje

1.4.2022, Jan Vítek, aktualita
TSMC: poptávka po PC, telefonech a TV se snižuje
Tchaj-wanská společnost TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) má sama jistě velice dobrý přehled o tom, jaká je poptávka po různých produktech a nyní říká, že v případě PC, telefonů a TV jde dolů. 
Prohlásil to sám předseda společnosti TSMC Mark Liu (via Nikkei Asia), dle nějž se poptávka po osobních počítačích, chytrých telefonech a televizorech snižuje především v Číně. Jde tu částečně o to, že ceny materiálů a výsledných komponent rostou, což samozřejmě tlačí nahoru i ceny výsledných produktů. Tento tlak pak mohou pocítit především sami zákazníci, pokud se výrobci nerozhodnou výrazně zakrojit do vlastních marží.
 
 
K tomu můžeme hned poznamenat, že taková zpráva odpovídá informacím rovněž od Nikkei Asia, dle nichž se i Apple chystá během tohoto kvartálu vyrobit o pětinu méně telefonů iPhone SE, než měl původně v plánu. Z následujícího grafu můžeme přitom sami vidět, jak významný kus celého koláče představujícího příjmy firmy TSMC zabírají právě čipy pro chytré telefony a asi není třeba nijak zvlášť zdůrazňovat, že právě Apple je pro TSMC zdaleka nejvýznamnější zákazník. 
 

 
Na druhou stranu, jak Mark Liu dodal, se vůbec nesnižuje poptávka po vysoce výkonných komponentách, kam bychom mohli zařadit také grafické karty (evidentně se ale snižuje jejich nedostatek na trhu) a dále si dobře vedou i zařízení pro Internet věcí a také součástky pro automobilový průmysl. 
 
Předseda firmy TSMC dále hlásí, že ta stále není v celkovém měřítku schopna uspokojit poptávku zákazníků, čili její současné výrobní kapacity stále ještě nestačí, ovšem výše popsané změny přinášejí reorganizaci a prioritizaci takových objednávek, které se týkají oborů zažívajících největší nedostatek čipů. 
 
TSMC také nedávno zvedlo svůj předpoklad týkající se ročního růstu tržeb z 10 až 15 % na 15 až 20 % a jen v tomto roce se chystá do rozšíření aktuálních i budoucích kapacit výroby investovat alespoň 44 miliard dolarů. 


reklama