reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC už umí 10nm čipy, kdy chce odstartovat produkci?

7.7.2015, Jan Vítek, aktualita
TSMC už umí 10nm čipy, kdy chce odstartovat produkci?
Tradiční partner firmy NVIDIA a jiných významných IT společností, TSMC, vyrobil první funkční prototyp 10nm čipu. Od něj je ale ještě dlouhá cesta k odstartování masové výroby, takže jaký vývoj můžeme očekávat?
Společnost TSMC už dříve v tomto roce uvedla, že v příštím roce začne vyrábět čipy pomocí 10nm procesu FinFET, což se dnes potvrzuje. Nicméně má jít o tzv. risk production, čili ne o plně odladěný výrobní proces a to ještě pouze za předpokladu, že všechno půjde podle plánu. A takovýto bezproblémový vývoj nových výrobních technologií není v posledních letech zrovna obvyklý, takže je pravěpodobné, že nastane zpoždění.





Dle optimistické předpovědi tedy TSMC začne s omezenou výrobou 10nm čipů někdy v druhé polovině příštího roku a jako obvykle se nejdříve využije pro produkci nízkospotřebových čipů, jako jsou SoC pro mobilní telefony a podobně. Zde se spekuluje, že TSMC by mohlo vyrábět 10nm SoC A10 pro firmu Apple. Výroba výkonných čipů, tedy třeba GPU, nastane až po dlouhé době.

Firma TSMC ohlásila svou schopnost vyrábět 10nm funkční čipy na 52. Design Automation Conference a uvedla, že jde o velmi důležitý průlom na cestě k masové produkci, což je logické. Konkrétně mluvila o procesu CLN10FF+, který má být oproti 16nm FinFET+ mnohem lepší z toho hlediska, že dokáže na stejný prostor vměstnat o 110 % více tranzistorů. Na druhou stranu se tomu ani nelze moc divit, protože v případě firmy TSMC je 16nm proces v tomto ohledu stejný jako 20nm. Co se týče ostatních vlastností, pak opět v porovnání s 16nm FinFET+ má 10nm zajistit o 20 procent vyšší takty při stejné spotřebě nebo o 40 % sníženou spotřebu při stejných taktech.

Výrobní linka schopná produkovat 10nm čipy už je připravována ve Fab 12 a celý tento několikaměsíční projekt má TSMC stát přibližně miliardu dolarů. Na konci tohoto roku by linka měla být sestavena a od té doby se bude pracovat na spuštění provozu. No a za necelý rok chce TSMC začít stavět zbrusu novou továrnu Fab 15, která už bude od začátku určena pro 10nm linky.

Nyní tedy začíná další velký závod, jehož vítězem bude ten, kdo svým zákazníkům nabídne 10nm proces jako první. Ve hře je zcela jistě ještě Samsung, který již na konci května ukázal svůj první wafer s 10nm čipy, ale v jeho případě jsme se zatím nedozvěděli, kdy má výroba odstartovat. To by se ale stejně rovnalo věštění z křišťálové koule. Co se týče Intelu, ten zrovna není obvyklým smluvním výrobcem čipů pro další firmy, ale co není, může být. V jeho případě se očekává nástup 10nm technologie někdy v roce 2017, takže z tohoto pohledu už to nevypadá, že by měl mít Intel nějaký náskok, jaký má dnes se svým 14nm procesem.

Zdroj: wccftech
reklama