reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Údajná NVIDIA RTX 3000 v Time Spy zastínila i RTX 2080 Ti

21.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Údajná NVIDIA RTX 3000 v Time Spy zastínila i RTX 2080 Ti
Už jsme pomalu očekávali, že se mohou objevit první výsledky testů nových GeForce generace Ampere, které by pocházely z online databází různých benchmarků. Nyní tu tak máme údajnou RTX 3080/3090 a její test v Time Spy. 
Samozřejmě nelze zaručit, že tu máme opravdu výsledek testu karty NVIDIA GeForce RTX 3080/3090 a i kdyby ano, výsledná podoba tohoto modelu určená pro trh se jednak může ještě změnit, a to k lepšímu i horšímu a vedle toho je jasné, že se budou přinejmenším ještě ladit ovladače. Čili nehledě na to, zda jde, či nejde o podvrh, musíme k těmto výsledkům přistupovat s rezervou, což nikdy není od věci připomenout. 
 
 renderovaný snímek na základě uniklých obrázků chladiče RTX 3080
 
Z Hardwareleaks od _rogame tak přichází výsledky testu neznámého GPU, pod nímž by se měla schovávat právě RTX 3080 a pokud to skutečně bude ona, pak bychom si mohli od nové generace firmy NVIDIA slibovat opravdu slušný nárůst výkonu a i v případě RTX 3090 by to bylo slušné. Ostatně právě s ohledem na to představovala generace RTX 2000 pro mnohé zákazníky zklamání, neboť NVIDIA využila podstatnou část čipů Turing pro nová jádra RT a Tensor a nebýt toho, měly by Turingy více klasických CUDA jader a výrazně vyšší výkon v drtivé většině her. Vynahradí nám to tak NVIDIA v generaci RTX 3000? 
 
 
Jak je totiž vidět, nově testovaná karta je o 31 % výkonnější než RTX 2080 Ti FE, čili snadno zastíní i TITAN RTX a takový pokrok by se měl zamlouvat snad každému, zvláště pokud by nemělo jít o tu nejvýkonnější kartu z generace RTX 3000. 
 
 
Jediné specifikace dané karty, které se daly ze záznamu vytáhnout, se týkají taktu grafického jádra 1935 MHz. Ten samozřejmě ještě nemusí být konečný a ani nemusel být správně detekovaný. Velice podivný je ale takt pamětí 6000 MHz, který neodpovídá ani pamětem GDDR6 a ani HBM2. Ty totiž běží na fyzicky mnohem nižším taktů a obvykle se nedostanou přes 2 GHz, což je fyzický takt pro výkonné 16Gb/s verze GDDR6. HBM2 pracují na ještě nižších taktech. Že by tak šlo o špatně detekované a dosud neznámé paměti GDDR6X?
 
Autor se ale dušuje, že má na sto procent ověřen původ tohoto testu a že byl proveden zaměstnancem NVIDIE, takže jde o něco z nové generace GeForce Ampere. Co, to ještě uvidíme. 
 


reklama