reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ukrajinské firmy zastavují dodávky neonu pro polovodičový průmysl

12.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Ukrajinské firmy zastavují dodávky neonu pro polovodičový průmysl
V den invaze na Ukrajinu jsme se dozvěděli, že americký Micron začal hledat nové dodavatele vzácných plynů pro případ, že by ukrajinské firmy zastavily produkci, a to především neonu. Nyní se ukazuje, že už nejde pouze o možnost.
Jde tu konkrétně o ukrajinské firmy Ingas a Cryoin, které zastavily dodávky vysoce čistého neonu, na což se už v únoru začal připravovat americký Micron a jistě i jiné firmy. Zvláště americké polovodičové společnosti pak měly dle starší zprávy odebírat kolem 90 % neonu právě od Ukrajinců, přičemž ti využívají při jeho výrobě vedlejší produkty ruského ocelářského průmyslu. Je tak zřejmé, že v takovém případě se dalo počítat se zastavením dodávek, což nyní nastalo a bude to mít za následek zvýšení cen čistého neonu na trhu.
 
 
Ingas a Cryoin totiž dle THW dodávaly přibližně polovinu celosvětově potřebného vysoce čistého neonu. Cryoin před válkou vyráběl každý měsíc mezi 10.000 a 15.000 m3 neonu v kvalitě označované jako Grade 5,0, která značí 99,999% čistotu, dále pak Grade 5,5 (99,9995 %) a také Grade 6,0 (99,9999 %). Ročně to tak bylo 120.000 až 180.000 m3. Nejnižší uvedená kvalita přitom postačuje pro účely polovodičového průmyslu nebo i zdravotnictví (výbava pro laserové oční operace) a nejvyšší kvalitu zase potřebují především ve výzkumných ústavech. 
 
Společnost Ingas měla ještě větší výstup, a to mezi 15.000 a 20.000 m3 neonu v kvalitě Grade 5,0 a 6,0, přičemž její kapacity sloužily především výrobcům čipů z celého světa, kterým Ingas dodával 75 % svého neonu. 
 
Obě tyto firmy se přitom nacházejí v městech, které jsou přímo v ohniscích probíhajících bojů. Cryoin se nachází v Oděse a Ingas zase v Mariupolu, takže ani není divu, že zrovna Cryoin nevyrábí už od prvních dnů invaze, a březnové dodávky tak nesplní. Tato firma navíc ani netuší, jak by se mohla dostat k potřebnému materiálu, z nějž se neon vyrábí, a to i kdyby boje náhle ustaly. 
 
Tchaj-wanské firmy jako TSMC či UMC mají dle vyjádření tamního ministerstva dostatečné zásoby neonu, což ale nebylo nijak upřesněno a jak už dobře víme, americký Micron se už dříve rozhodl žádat neon jinde, což platí i pro Intel či GlobalFoundries. Problém tak může nastat v době, kdy zásoby dojdou a firmám se přitom nepovede zajistit dodávky jinde a v takovém případě může dojít k dalším problémům s výrobou. 
 
Nyní se ostatní výrobci čistého neonu snaží zvýšit produkci, ale i tak jeho cena dle Cryoinu od prosince stoupla na cca šestinásobek. Navíc tu nejde jen o neon, ale i jiné prvky a především kovy (hliník, nikl, zlato, cín či palladium), jejichž ceny zvyšuje izolace Ruska či růst cen energií.  


reklama