reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron už hledá nové dodavatele vzácných plynů namísto Ukrajiny

24.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Micron už hledá nové dodavatele vzácných plynů namísto Ukrajiny
Minulý týden se objevila zpráva, že by případný Rusko-Ukrajinský konflikt mohl zhoršit dostupnost některých materiálů potřebných pro polovodičový průmysl a prudce zvýšit jejich cenu. A to nyní už bohužel není jen možnost, ale realita. 
Všechny následky ruského vpádu na Ukrajinu lze těžko předvídat, ovšem společnosti jako Micron musí už nyní reagovat. Konkrétně tu jde z pohledu Micronu a dalších polovodičových firem především o vzácné plyny jako neon v potřebné čistotě, které byly z velké části získávány právě v ukrajinských závodech. Mluvilo se přitom dokonce o 90 procentech v případě amerických firem a vedle neonu jde i o palladium (to především z Ruska), helium, skandium nebo C4F6. Samotný Micron ale nyní tvrdí, že z Ukrajiny získává jen "malý podíl" potřebných vzácných plynů a že má k dispozici slušné skladové zásoby. 
 
 
Micron dle Bloombergu hlásí, že zatím se může obejít bez dodávek neonu z Ukrajiny, ale otázka je, jak dlouho to vydrží. Agentura Reuters pak hlásí, že problémy nyní nepřekvapivě musí řešit i holandská společnost ASML, která je nyní už předním světovým dodavatelem fotolitografických systémů pro továrny na výrobu čipů. Ostatně právě vysoce čistý neon se používá i pro výrobu laserů, které se uplatňují ve strojích zpracovávajících křemíkové wafery. 
 
Je tak zřejmé, že nepůjde jen o hledání alternativních zdrojů potřebných materiálů, ale také o akceptování vyšších cen, přičemž už v době, kdy Rusko obsadilo Krym, cena neonu vystřelila o 600 procent a nyní by to pochopitelně mohlo být mnohem horší. Na druhou stranu je třeba říci, že v případě neonu zpravidla nejde o obrovské dodávky. Tohoto plynu se naopak používá spíše menší množství. 
 
Výrobci čipů či výbavy pro jejich výrobu však mají možnost odebírat potřebný neon, argon, helium či C4F(hexafluorobutadien používaný jako leptadlo) jiných zemí, přičemž tradičním dodavatelem bylo Japonsko, jemuž ale vyrostla konkurence i v Číně, Jižní Koreji i na Tchaj-wanu. Možnosti tu tak jsou, ale jisté je, že konflikt na Ukrajině polovodičovému průmyslu neprospěje.  


reklama