reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA a Čína se dohodly na ukončení podpory ekonomické špionáže

26.9.2015, Milan Šurkala, aktualita
USA a Čína se dohodly na ukončení podpory ekonomické špionáže
Velmoci USA a Čína dospěly k dohodě, která říká, že oba státy nebudou podporovat kyberšpionáž v komerčním sektoru pro vylepšení pozic průmyslových subjektů. Stalo se tak na návštěvě čínského prezidenta v USA.
Je dobře známo, že státy špehují ostatní státy ať už za účelem bezpečnosti nebo zisku jiných výhod. Na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v USA se velmoci USA a Čína dohodly, že nebudou podporovat průmyslovou špionáž za cílem získání konkurenčních výhod, tedy že ani výsledky špionáže jejich vlastních složek nebude poskytovat vlastnímu průmyslu pro zisk lepší pozice na trhu. Nutno zdůraznit, že tato dohoda se týká komerčního špehování, nikoli špehování tajnými službami, ve kterém budou oba státy jistě velmi čile pokračovat dál a nebylo ani předmětem dohody. Velký čínský útok na Office of Personnel Management, kdy Číňané získali data 21 milionů Američanů a údajně až 5 milionů sad otisků prstů, z nichž mnohé sloužily ke vstupům do utajovaných pracovišť s vysokým zabezpečením, tak nebyl předmětem této dohody.


Čínská vlajka

Zdroj:
Wikimedia Commons (public domain)


Výsledkem by mohla být lepší ochrana duševního vlastnictví a obchodních tajemství. Na druhou stranu, dohoda zamezuje podpoře špehování státem, ale nezaručuje, že se špionáže nedopustí samotné komerční podniky. Prezident Obama se následně vyjádřil, že doufá, aby slova byla také následována příslušnými činy. Čína měla také přislíbit, že nebude manipulovat s hodnotou své měny pro zlepšení exportu. USA v případě porušení dohod hrozí sankcemi, které by pro Čínu nemusely být zrovna příjemné.

Zdroj: wired.com, reuters.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama