reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA chtějí vrátit výrobu čipů na svou půdu, připravuje se 25 miliard USD

7.8.2020, Jan Vítek, aktualita
USA chtějí vrátit výrobu čipů na svou půdu, připravuje se 25 miliard USD
Pokud jde o výrobní technologie a jejich vývoj, Spojené státy jednoznačně patří mezi nejlepší země světa, což dokazuje i to, jaké páky měly na přesvědčení firmy TSMC k ukončení spolupráce s Huawei. Výroba ovšem pokulhává. 
Spojené státy tak už dávno nejsou velmoc s ohledem na výrobu počítačových čipů, ostatně v tomto ohledu továrny na jejich území vyprodukují jen 12 procent celosvětové produkce. Ta je tak většinou umístěna v asijských zemích (Tchaj-wan, Japonsko, Čína, Jižní Korea), nicméně Američané dále ovládají vývoj výrobních technologií a nástrojů. To dokazuje i ten fakt, že společnost TSMC byla donucena ukončit spolupráci s HiSilicon či Huawei vzhledem k tomu, že používá výbavu amerických firem. 
 
 
Spojené státy si už vyjednaly výstavbu 5nm továrny v Arizoně, kterou provede společnost TSMC, ale to by mohl být leda začátek změn, o něž Američané mají dle Financial Times (via TechPowerUp) zájem. 
 
Politická reprezentace USA má také starost o Intel vzhledem k jeho problémům s vývojem výrobních procesů, kvůli nimž už nyní evidentně zaostává za TSMC i Samsungem. 
 
 
Právě proto se nyní objevil nový zákon, který bude schvalovat Senát a Sněmovna reprezentantů. Půjde o výrazné podpoření domácí produkce počítačových čipů s pobídkami v celkové možné výši 25 miliard dolarů, které mohou padnout také na vývoj pokročilých technologií. Tento plán podporuje zvláště republikán John Cornyn (Texas) a demokrat Chuck Schumer (New York), což jsou zcela nepřekvapivě zástupci států, které mají nejvyšší podíl na výrobě v USA. 
 
Zpráva také uvádí, že dle předpokladů by měly pobídky pokrýt 20 až 30 procent celkové ceny výstavby moderní továrny, pokud mají být USA zemí, o níž budou firmy uvažovat. 


reklama