reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V roce 2016 došlo na Heathrow k 70 blízkým průletům dronů

2.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
V roce 2016 došlo na Heathrow k 70 blízkým průletům dronů
Drony jsou sice malé letouny, mohly by ale způsobit i velkou škodu. To se týká i leteckého provozu, jakmile se dron dostane moc blízko letadla, mohlo by dojít k nehodě. Za minulý rok se na Heathrow drony dostaly nepovoleně blízko sedmdesátkrát.
Zdá se, jako by letiště Heathrow ve Velké Británii bylo magnetem na drony. Jejich majitelé s nimi totiž poměrně často létají v nebezpečné blízkosti letiště a letadel. Už dříve jsme se zmínili o tom, že na Heathrow došlo k incidentu s dronem. Tento malý letoun měl v dubnu minulého roku trefit letadlo při přistávání.

Drony mohou letadlo i ohrozit, proto je důležité, aby se jejich majitelé drželi se svými hračkami dál od míst, kde by mohlo dojít k nehodě. Pokud jsou však lidé nezodpovědní, mohlo by se stát, že kvůli nějakému nezodpovědnému pilotovi dronu dojde až k letecké nehodě. Drony, a zejména jejich piloti mohou být pro letiště velkým bezpečnostním problémem.

Ke třem blízkým průletům dronů kolem letadel došlo na Heathrow v časovém rozmezí tří týdnů na přelomu října a listopadu loňského roku. Dva z těchto průletů dokonce spadaly do kategorie A, což jsou průlety, které byly klasifikovány jako nejzávažnější.




(Zdroj: Wikimedia)


Při jednom ze závažných incidentů piloti z letadla Airbus A320 viděli letící dron pod jejich pravým křídlem, když se chystali na letišti Heathrow přistát. Letadlo se nacházelo ve výšce asi 10 000 stop. To znamená, že dron se v tu chvíli nacházel asi o 9 600 stop výše, než měl povoleno od zákona ve Velké Británii. Podle vyšetřovatelů se jednalo o dron, který nebyl běžně v prodeji.

Další incident, který byl také označen kategorií nejzávažnějšího ohrožení, se na Heathrow stal ve výšce asi 3 000 stop. Pilot, který z letiště vzlétal, si kousek od křídla svého stroje všiml letícího dronu. Třetí zpozorování dronu v blízkosti letiště nebylo tak závažné, dron se totiž nacházel ve větší vzdálenosti od letadla.

Celkově za minulý rok bylo zaznamenáno 70 blízkých průletů dronů na letišti Heathrow. Ve srovnání s rokem 2015 došlo k nárůstu, protože v roce 2015 bylo pozorováno jen 29 dronů v nevhodném místě u letiště.

I když drony většinou neohrožují letadla přímo, vyskytují se v nepovolené výšce či blízkosti letiště. Za vyšší počet blízkých průletů dronů okolo Heathrow může také stále rostoucí popularita dronů. Možná budou muset být v budoucnu zavedena opatření na větší kontrolu dronů blízko letiště.

Zdroj: engadget.com
reklama