reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve chystá zásadní změny Steamu, jaké?

9.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Valve chystá zásadní změny Steamu, jaké?
Společnost Valve již dříve v tomto roce ohlásila, že se chystá provést zásadní změny své distribuční platformy Steam. Půjde například o úpravu toho, jak budou hry doporučovány, což má zabránit nepoctivým vývojářům v tom, aby zákazníky mohli snadno napálit.
Boj proti tzv. falešným hrám a jejich vývojářům je jedno z velkých témat, které se točí kolem Steamu. S uvolňováním i kvalitních herních enginů pro volné užití tak rapidně narůstá i počet her, které se na Steamu prodávají. Jen za poslední dva roky se na tuto platformu dostaly téměř dvě třetiny z celkově prodávaných titulů, a to rozhodně ne kvůli tomu, že přibylo takové množství kvalitních vývojářů. Spíše naopak, svou šanci vycítili různí vykukové, kteří nezřídka spoléhají čistě na to, co jim poskyne použitý engine, jako jsou základní 3D modely, textury a další tzv. assets. Z toho pak za chvíli dokáží splácat dohromady celou hru, kterou se pak různými způsoby snaží propagovat, a to i podvodným zvyšováním jejího hodnocení na Steamu a psaním oslavných recenzí.





Valve se tak bude snažit o to, aby se Steam už tak moc nezapleveloval nekvalitními tituly, čehož chce dosáhnout pomocí nových pravidel. V rámci nich rozdělí uživatele Steamu mezi dvě skupiny, a to hráče a vývojáře, kteří mají v rámci platformy pochopitelně do jisté míry protichůdné zájmy. Ještě není jasné, co všechno to bude znamenat, ale Valve říká, že chce v této snaze být maximálně transparentní a naopak očekává přínosnou zpětnou vazbu. Je zřejmé, že vývojáři by už neměli mít stejné možnosti jako hráči k tomu, aby ovlivňovali hodnocení her.





Nedávno také Valve přišlo s nově aktualizovaným programem Discovery, který měl zákazníkům pomoci lépe odhalit kvalitní hry, a to třeba tím, že na jejích stránkách se budou mezi obrázky ukazovat pouze reálné screenshoty. V rámci nové verze Discovery také Steam pomáhal menším vývojářům ke zviditelnění, ale už se tak moc nevěnoval velkým AAA titulům. Nyní budou stránky samotných her nově obsahovat sekci, která bude obsahovat důvody, proč si Valve myslí, že daný titul nás bude zajímat, a to specificky dle toho, co o nás Steam dokázal zatím zjistit. Jde tak v podstatě o cílenou reklamu, kterou si ale můžeme a nemusíme vyhledat sami. Nová sekce bude navíc také obsahovat i důvody, proč bychom o danou hru zájem mít neměli, respektive budou vypsána fakta, v nichž se daný rozhodovací algoritmus mohl zmýlit. Tomu se věnuje první příspěvek na blogu Steamcommunity a další dva budou následovat.

Ve druhém příspěvku vyzývajícím k diskusi se Valve ještě více zaměří na vývojáře, kteří se snažili všemožnými způsoby zvyšovat hodnocení svých her. Firma tak bude po uživatelích chtít další nápady, jak tento problém řešit.

Poslední plánovaný příspěvek se bude toči kolem Steam Direct, který přichází jako náhrada Greenlight. To bylo už ohlášeno před několika měsíci a půjde právě o regulaci rašícího počtu her tím, že se všem vývojářům publikujícím na Steamu poněkud znepříjemní život. Ti budou muset jednoznačně prokázat svou identitu a také budou za každý zveřejněný titul skládat poplatek, ovšem jaké tyto požadavky konkrétně budou, o tom se právě bude ještě diskutovat.

Zdroj: Steamcommunity
reklama