reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve odhaluje prototyp herního PC Steam Machine

5.11.2013, Jan Vítek, aktualita
Valve odhaluje prototyp herního PC Steam Machine
Společnost Valve ukázala jeden ze tří stovek postavených prototypů herní mašiny Steam Machine, o nichž jsme se dozvěděli už z dříve uvolněných informací. Jedná se o novou kategorii herních PC založených na operačním systému Steam OS, která...
Společnost Valve ukázala jeden ze tří stovek postavených prototypů herní mašiny Steam Machine, o nichž jsme se dozvěděli už z dříve uvolněných informací. Jedná se o novou kategorii herních PC založených na operačním systému Steam OS, která však budou využívat stejný hardware jako dnešní počítače. Zajímavý na nich bude právě OS a vedle toho také jejich provedení a ovladače. Jeden takový, Steam Controller, jsme si už také stačili představit.





Valve pak nedávno pozval vybrané novináře do Washingtonu, kde se mohli podívat na jeden z již postavených prototypů, které se mají ve své konečné podobě pokusit prodrat do našich obývacích pokojů. Počítač vypadá navenek velmi jednoduše a na své přední masce nese pouze dva porty USB 3.0 a jakýsi podsvícený bílý kruh. Jeho půdorys je pak čtvercový s hranou cca 30 cm a vysoký asi 8 cm. V sestavě se pak evidentně nenachází žádná optická mechanika.





Prototyp byl založen na procesoru Intel Core i7 a grafice NVIDIA GeForce GTX 780. Vidět je také napájecí zdroj, jenž rozhodně není klasického formátu ATX, spíše nějaký SFX a pak se ukazuje také mobilní pevný disk. Autor tohoto počítače nezapomněl připomenout, že jde pouze o testovací platformu, která má daleko k finálnímu produktu, což je tedy na ní také vidět. V PC jsou prý komponenty s největším výdejem tepla, čili zdroj, grafika a procesor, umístěny v oddělených zónách a každá pak vyfukuje teplý vzduch svým vlastním výdechem. Zástupce The Verge se pak pozastavil nad tím, že PC bylo i přes svou stísněnost v provozu dobře chlazené i tiché.





Ke zhlédnutí byl také prototyp ovladače Steam Controller, který tak rovněž nemá být finální verzí produktu chystanou pro Steam Machines na příští rok. Obsahovat má mimo jiné bezdrátové rozhraní a také gyroskop. K plné funkčnosti má tento ovladač ale ještě daleko.





Zástupci serveru Engadget pak zkoumali SteamOS, jenž k jejich překvapení zatím neumí nicjiného než hraní her ze Steamu a prohlížení webových stránek. Prozatím ani nebylo možné provést ukázku streamovaných her či prostě videa, o čemž Valve prý momentálně jedná s několika firmami, jež s tím mají více zkušeností.

Příště, tedy někdy v době CES 2014 (brzy v lednu) bychom se již měli dočkat ohlášení nových PC formátu Steam Machine, a to od hardwarových partnerů firmy Valve. K dispozici by měly být dokonce i takové, které budou čtyřikrát menší než je uvedený prototyp.

Nakonec firma Valve oznámila, že pracuje na tom, abychom mohli využívat Steam i offline a nemuseli se pro ověřování účtu přihlašovat. Prý jde jen o jakousi chybu a ne funkci.

Zdroj: Hexus.net
reklama