reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve přinese na trh novou třídu PC se SteamOS

27.9.2013, Jan Vítek, aktualita
Valve přinese na trh novou třídu PC se SteamOS
Společnost Valve před několika dny představila svůj nový operační systém SteamOS a nyní přichází s iniciativou Steam Machines, která má podnítit vznik nové kategorie herních PC. Ty budou pochopitelně založeny na SteamOS a k dispozici mají...
Společnost Valve před několika dny představila svůj nový operační systém SteamOS a nyní přichází s iniciativou Steam Machines, která má podnítit vznik nové kategorie herních PC. Ty budou pochopitelně založeny na SteamOS a k dispozici mají být již od příštího roku od řady různých výrobců. Momentálně Valve spouští betatestovací program, v jehož rámci rozešle 300 prvních verzí počítačů se SteamOS vybraným uživatelům.





Steam Machine bude ve své podstatě normální PC, jež přijde vybaveno SteamOS a herními periferiemi. Takovýto produkt bude ale určen především pro ty, kteří si nedokáží sestavit podobný počítač sami, nebo s tím nechtějí ztrácet čas. SteamOS je a bude distribuován zdarma, takže nám v tom nebude nic bránit. Funkční testovací prototyp od Valve je upgradovatelný a otevřený a svým designem se má hodit do obývacího pokoje.

Otázkou tedy je, zda bude mít SteamOS a příslušné počítače opravdu co nabídnout, aby uživatelé opustili všestranná Windows a přešli na SteamOS. Nic jim samozřejmě nebrání v tom provozovat oba systémy současně, ale i tak si bude muset SteamOS vybojovat svou pozici něčím, v čem bude lepší než Windows. Valve také možná sází i na to, že na domácí desktopová PC se stále více pohlíží jako na herní stroje, čili jednostranně zaměřené počítače, zatímco jejich jiné úlohy usurpovaly notebooky, tablety či mobilní telefony. Navíc se dá očekávat, že ve SteamOS bude také webový prohlížeč či multimediální přehrávač a jiné základní aplikace, které řadě uživatelů postačí ke spokojenosti.

Zdroj: X-bit labs
reklama