reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci ovládají měkké roboty pomocí magnetického pole

4.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Vědci ovládají měkké roboty pomocí magnetického pole
Roboti se objevují v mnoha podobách. Pokud výzkumníci s projektem teprve začínají, jedná se často o jednoduchá robotická zařízení. Takoví jsou i měkcí roboti, kteří se zvládnou pohybovat s pomocí magnetického pole.
Vývoj v oblastech měkké robotiky se stále posouvá kupředu. Měkké robotické komponenty mohou být v konečném důsledku použity například při výrobě umělých svalů na nejrůznější humanoidní a i zvířecí roboty. Už dříve jsme se zmínili o tom, že Švýcaři pracují na svých měkkých robotických svalech. Do oblasti měkké robotiky můžou ale spadat i velmi malí a jednoduší roboti. Takoví jsou drobní roboti, které vyvíjí tým z North Carolina State University.

Měkcí roboti mají většinou velmi jednoduché pohyby. Výzkumníci z univerzity chtějí právě toto změnit a dát svým robotům možnost o něco složitějších pohybů, chtějí ale zachovat jednoduchou strukturu robota. Vymysleli totiž technologii, která využívá magnetického pole k tomu, aby řídila roboty.




Tři typy měkkých robotických zařízení


Vědci museli pokrýt své roboty speciální polymerní fólií, která je naplněná kovovými mikročásticemi uspořádanými do tenkých paralelních řetězců. Nikoliv Magneto z X-Menů, ale magnetické pole následně umožňuje jednoduché roboty přes řetězce dálkově ovládat, zařízení mohou být stále relativně jednoduchá, jsou už ale schopná vytvářet i složitější pohyby.

Tým výzkumníků vyrobit hned tři typy robotů, kteří tuto technologii využívají. Každý z těchto malých robotů je určen k něčemu jinému. Vědci stvořili robota schopného zvedat předměty, dále proužek, který se může skládat do tvaru harmoniky a následně zase roztahovat a zjednodušeně napodobuje chování svalu. Poslední jednoduchý robot je dutý a stočený do kolečka a zvládne se zmáčknout. Zvedací zařízení je schopné vynést až padesátinásobek své vlastní hmotnosti, což by se při vytváření složitějších robotů mohlo hodit.

Roboti jsou však teprve na začátku své cesty, aby mohli být užiteční v praktickém životě, bude to stát vědce ještě mnoho práce. Také je třeba v praxi vyřešit problém s nutností magnetického pole. V budoucnu by se podobná zařízení z měkké robotiky mohla hodit při výrobě robotů s umělými svaly či při vytváření pokročilých protéz nebo implantátů a mnoha dalších pohyblivých struktur.

Zdroj: engadget.com
reklama