reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci vyvíjí novou generaci robotů pro použití v jaderných zařízeních

2.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Vědci vyvíjí novou generaci robotů pro použití v jaderných zařízeních
Tým vědců z Velké Británie chce světu přinést novou generaci robotů, kteří budou odolnější a schopnější zejména pro použití v jaderných zařízeních. Do vývoje se zapojilo několik univerzit a společností.
Roboti jsou ideální pro operace na nebezpečných místech, protože se nebezpečí nemusí vystavovat člověk. Například vědci z Oregon State University pracují na vývoji záchranářských robotů, kteří by v budoucnu měli nahrazovat hasiče při vstupu do hořících budov. Tým z University of Manchester má v plánu vývoj hned několika robotů, kteří musí být vysoce odolní, protože budou určeni pro použití v jaderných zařízeních.

V britských jaderných zařízeních je potřeba odvést spoustu práce a člověk na ni není zrovna nejlepším adeptem. Z toho důvodu právě vědci roboty vyvíjí. Současné systémy a robotické vybavení nejsou schopné zajistit mnoho úkolů, které budou muset být splněny. Robotické systémy se jako užitečné prokázaly ve spojení s jadernou elektrárnou Fukušima. I tito roboti mají ale svá omezení například ve schopnosti pohybovat se po složitém terénu, a proto je třeba pracovat na lepších modelech.


University of Manchester se rozhodla spojit s dalšími univerzitami a s několika společnostmi, aby společně vytvořili tým, který bude vyvíjet vylepšené roboty, jež se budou dát v jaderných zařízeních lépe využít. Vědci se tedy kromě větší výkonnosti robotů budou zaměřovat i na jejich schopnost uchopit předmět a manipulovat s ním. Budou pracovat i na vývoji počítačového vidění. Také je třeba, aby tito roboti dokázali být plně autonomní, protože se budou pohybovat na místech, které jsou pro člověka nebezpečné.

University of Manchester už nyní pracuje na vývoji malého podvodního robota a skládacího robotického vozítka, které je možné vidět na videu. Tento robot se čtyřmi kolečky byl vyroben pomocí technologie 3D tisku a k 3D mapování okolí používá LIDAR. Oba roboti by také mohli být použiti v projektu a v budoucnu by mohli být nasazeni na průzkum jaderných zařízení.

V následujících pěti letech se vědci zaměří na vývoj dalších robotických prototypů, které se budou testovat i v prostředí s radiací. Předpokládá se, že součástí tohoto projektu nebudou jen samostatní roboti, ale také přístroje, které budou schopné spolupracovat. Odolní roboti by v budoucnu měli zavítat i na místa, která po dlouhou dobu nebyla přístupná.

Vývoj odolných robotů nebude přínosem jen pro akce v jaderných zařízeních. Roboti najdou své využití všude, kde jsou nelítostné a extrémní podmínky, takže se mohou uplatnit ve vesmíru, hluboko pod mořskou hladinou či zavrtaní hluboko do země.

Zdroj: phys.org

reklama