reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci z MIT vyvíjí umělé nylonové svaly

25.11.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Vědci z MIT vyvíjí umělé nylonové svaly
Vědci z Massachusettského technologického institutu pracují na projektu se speciálními nylonovými vlákny. Tato vlákna by měla sloužit k výrobě umělých robotických svalů, které se budou chovat podobně jako ty lidské.
V robotice je inspirace lidským či zvířecím tělem poměrně častým jevem. Může se jednat například o měkké robotické komponenty, které slouží jako umělé svaly, jež mají napodobovat ty lidské. Při výrobě umělých svalů může být velmi nápomocná i technologie 3D tisku, která umožní výrobu přímo na míru, což se může hodit při tvorbě robotů, ale i protéz. V této oblasti je však stále co dohánět.

Vědci z Massachusettského technologického institutu pracují na umělých svalech z nylonového vlákna. To mění svůj tvar v závislosti na tom, jak je zahříváno. Při zahřátí se totiž speciální nylonové vlákno chová tak, že se smrští ve své délce, ale naopak se roztáhne do tloušťky. A právě tuto vlastnost hodlají vědci z MIT využít při výrobě umělých svalů pro roboty.


Skupina vědců z MIT upravila nylonové vlákno tak, aby mělo čtvercový průřez namísto kruhového. Zahřívána byla pouze jedna strana, a to způsobilo rychlejší kontrakci na jedné straně, takže mohlo dojít k ohnutí vlákna. Pomocí specifických způsobů zahřívání vědci následně docílili i komplikovanějších pohybů. Nylonová vlákna jsou odolná a zvládnou 100 000 ohýbacích cyklů. Dále jsou schopná se smrsknout až sedmnáctkrát za sekundu.

V laboratoři vědci nechali tato speciální nylonová vlákna pohybovat se v různých stylech. Vlákno například opisovalo kruh nebo se pohybovalo do tvaru osmičky. Jediné, co je k pohybu potřeba, je zdroj tepla. Tím může být chemické reakce nebo třeba i laser, který na vlákno svítí.

Jako hlavní výhody těchto umělých svalů z nylonu vědci z Massachusettského technologického institutu uvádějí jejich jednoduchost a především nízké náklady na jejich výrobu. Právě nízká cena totiž umožňuje širší využití. Tyto umělé svaly by v budoucnu měly najít své využití především v robotice nebo také při výrobě součástek do automobilů či v leteckém průmyslu. Zatím však není vůbec jasné, kdy by se tyto umělé svaly z nylonu od MIT měly začít používat i mimo laboratoře.

Zdroj: engadget.com

reklama